С по-високи сметки запазваме природа чиста и имаме достъп до неизчерпаем източник...

 

Поскъпването на тока от 1 юли с около 10% е вече факт. Най-голям виновник за по- скъпите сметки, които ще плащаме, е увеличаването на тарифите, по които държавата изкупува така наречената зелена енергия. Оказва се, че при 10-процентно увеличение, 6 от тях са именно заради енергията, произведена от възобновяеми източници.

 

Сега енергията, произведена от вода, вятър, слънце или биомаса е 6% от общото производство на ток в страната. До 2020 г. ние сме поели ангажимент пред евросъюза този дял да стане 16%.  Това коментират от Икономическа дирекция на ДКЕВР и обясняват, че екологично чистата енергия е необходима грижа за природата.

 

Екоенергията не се отличава по качество от другата, която е и по-евтина. Използването й обаче е задължително заради тревогата, че земните ресурси се изчерпват. Инвестициите в съоръженията за производство на екоток обаче са големи. Влагайки пари в тях, бизнесът се натоварва с обществено полезна дейност. Затова ние, потребителите, подкрепяме тази дейност през тарифата на тока. С по-скъпи сметки си осигуряваме по-чиста природа и достъп до неизчерпаем източник. От началото на юли скокът в цената на зелената енергия ще бъде над 130%.

 

Само за 1 година токът, произведен от възобновяеми източници, се е увеличил 34 пъти. Държавата е длъжна да изкупува тази екоенергия на преференциални цени години напред.

 

За първи път добавката "зелена енергия" се появи в цената на тока през 2009 г., когато делът на енергията от възобновяеми източници беше 1%.

 

Репортер: Мария Цънцарова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.