По-високо възнаграждение ще получават и служителите в министерствата, обяви финансовият министър Симеон Дянков..

Увеличение на пенсиите и на минималната работна заплата от началото на следващата година планира правителството. Предвижда се минималната работна заплата да стане 310 лева, а ръстът на пенсиите да е от 7 до 10 на сто. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

 

Предложението за по-високите доходи на населението ще влезе за одобрение в парламента още в първия работен ден след отпуската на депутатите. А още от утре по-високи заплати ще получават служителите в министерствата.

 

Повишението на доходите на населението е заложено вече в бюджета за следващата година, увери финансовият министър. На този етап минималната работна заплата не може да стане 330 лева, както искат синдикатите, но правителството е готово да я вдигне с 20 лева.

 

Очаква се средно във всички министерства и агенции заплатите да се вдигнат с около 20%. Във финансовото министерство възнагражденията се вдигат средно с 27%.

 

Промяна ще има и в размера на социалните помощи. С колко ще се увеличат те от догодина, ще стане ясно в началото на септември.

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Гледайте целата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.