... или едно различно екологично решение...

Зеленият покрив е колкото скъпо, толкова и евтино решение. Изисква малко по-голяма дълбочина на джоба, но пък спестява разходи по отопление и климатизация.  Да имаш „трева над главата” гарантира и по-малко прахови частици в дома. Още за това да се живее еко и цветно – от ландшафтния архитект Светослав Стойнев, представител на Българската асоциация за строитество на зелени покриви.

 

С какво зеленият покрив е по-различен от обикновения?

Светослав Стойнев: По всичко. Това е едно различно екологично решение. Зеленият покрив представлява покривна градина, която освен високия декоративен ефект, който се създава в сградата, притежава и отлични изолационни свойства. Сградата е топла през зимата и по-хладна през лятото, а това спестява разходи по отопление и климатизация. Зеленият покрив абсорбира голяма част от прахови частици. Също така, значително количество от дъждовната вода се използва от растенията в зелените покриви. Увеличава се влажността на въздуха и се намалява температурната амплитуда. И не на последно място, добавяйки зелена площ към вашия имот, вие подобрявате средата за живеене, като по този начин увеличавате и неговата стойност.

 

Какви видове покриви има?

Светослав Стойнев: Различаваме два вида зелени покриви: екстензивни и интензивни. Екстензивните зелени покриви са с  дебелина на почвения субстрат 10 см. Използваните  растения са специални  нискостеблени, сукулентни и сухоустойчиви видове. Поради тази причина няма нужда от поддръжка и осигуряване на напоителна система. При интензивните зелени покриви дебелината на почвения слой започва от 26 см и може да стигне до 80 см. Те имат характеристика на една нормална градина на двора. Растенията могат да бъдат най-разнообразни, според желанията на клиента. Осигуряването на напоителна система тук е задължително. Предлагат се също полуинтензивни и суперинтензивни зелени покриви. Полуинтензивните са с дебелина на почвата 26 см и са подходящи за трева и малки храсти. Суперинтензивните са с дебелина на почвата 80 см и са подходящи за изграждане върху подземни гаражи.

 

Колко струва удоволствието покривът да е еко?

Светослав Стойнев: Това зависи от композиционното решение и вида зелен покрив. Ако се търси ниска цена, смятам че 80-100 лв. на квадратен метър могат да бъдат достатъчни за изграждане на екстензивен зелен покрив, който е и най-икономичният вариант.

 

Какъв тип хора и компании в България се интересуват от озеленяването на покриви?

Светослав Стойнев: Интерес има най-вече от чужди компании, които са на българския пазар и от хора, които са живели в чужбина за по-дълго време. Покривното озеленяване е много популярно в САЩ, Западна, а вече и в  Централна Европа, като се е превърнало в условие за развитие на градската среда. В България, за съжаление, е слабо развито, но се надявам в близко бъдеще това да се промени.

 

Клиентите претециозни ли са?

Светослав Стойнев: Не, напротив. Клиентите, които решават да озеленят покрива, терасата или двора си, са хора с природосъобразно мислене и култура, за които зеленината е необходимо условие за обитаването на жилището. Наистина е много приятно да се работи с такива клиенти.

 


До 2020 година според ангажименти, поети към ЕС, трябва да намалим с 20 на сто вредните газове в страната. Как зеленият покрив може да допринесе за това?

Светослав Стойнев: Отделянето на вредни газове е съсредоточено най-много в големите градове. Покривите на сградите заемат най-голяма площ в градовете. В тази връзка, озеленяването на повече покриви ще доведе  до повече зелени площи и по-чист въздух. Както знаем, растенията фотосинтезират, превръщайки въглеродния диоксид в кислород. В условия на презастрояване на градовете, развитието на зелените площи във вертикална посока е единственото решение за едно устойчиво развитие на градската среда.

 

Какво не трябва да се пропуска при създаването на еко конструкцията, за да е сигурно че е безопасна?

Светослав Стойнев: Трябва да се има предвид  дали става въпрос за съществуваща сграда или за новострояща се. Ако планираме строителство на зелен покрив в съществуваща сграда, е необходимо да се направи конструктивна експертиза от строителен инженер, която ще покаже дали сградата позволява допълнително натоварване. При проектиране на зелен покрив в бъдещ строителен обект, сградата се изчислява за необходимото натоварване предварително.

 

След колко години е възможно столицата да се превърне в предимно зелена?

Светослав Стойнев: Столицата ни е била предимно зелена и то само до преди 20 години. Дори е била най-зелената столица в Европа. За съжаление, в момента картината не е добра. Застрояването на междублоковите пространства и паркове доведе до излишно уплътняване на градската среда. По мое мнение, развитието на София в бъдеще трябва да се насочи в северна посока. Съществуващите сгради, като за начало в идеален център, трябва да бъдат задължени да поддържат зелените си площи, да се използва фасадно зацветяване, зелени покриви и др. Центърът на София е лицето на държавата, а виждаме какво е състоянието на зелените площи и тротоари. За да се превърне отново столицата ни в най-зелена в Европа, държавата трябва да създаде правила и да следи за спазването им.

 

Автор: Галя Станева