Домакинствата вече ще трябва да ползват енергоспестяващи лампи...

Заради изискване от Брюксел, от 1 септември спират продажбите на обикновени електрически крушки. Директивата на Европейската комисия цели да намали с една трета разхода на ток за домакинствата в общността. Затова търговците спират да зареждат повече от традиционните крушки с жичка. 

 
Освен енергоспестяващи, новите крушки са и финансово спестяващи. След като те окончателно заменят крушките с жичка, домакинствата могат да намалят до 80 на сто от потреблението си за осветление. Това веднага ще намали и сметките ни за ток.
 
„Едно стандартно домакинство – от четирима души в двустаен апартамент, може да спести в годишен план от 100 до 200 лева”, обясни Симеон Белелиев, служител на фирма за продажба на енергоспестяващи крушки.
 
Едновременно с това, всяка година ще пестим и минимум 600 гигаватчаса енергия.
 
Докато стандартната крушка живее до една година, лампите от ново поколение могат да светят поне едно-две десетилетия.
 
Последните няколко години все повече българи осветяват дома си с новите крушки. Изборът на лампа зависи от големината и вида на помещението. Когато купуваме обаче, трябва да внимаваме да не попаднем на некачествени крушки. Най-често ориентир може да ни бъде цената, защото енергоспестяващите крушки струват между 4 и 8 лева.
 
Репортер: Георги Георгиев