Въпреки, че няма категорични доказателства, е ясно, че Хизбула стои зад атентата в Бургас

Много е вероятно в България да има клетки на терористична организация. Мнението е на доктор Ели Кармон – израелски експерт по контратероризъм. Според него, въпреки, че няма категорични доказателства, е ясно, че Хизбула стои зад атентата в Бургас.

Най-големият проблем пред службите в момента е, че няма категорични доказателства за това кой е извършил атентата в Бургас и какъв е мотивът му:

„Според мен, една такава атака означава, че има създадена инфраструктура на терористичната организация. Ние не знам къде е създадена тяхната организация – дали в България, дали е в Босна, дали е в Турция. Най-страшното е, че не знаем какво ще стане, ако тяхната клетка е в България и не бъде разкрита”, коментира д-р Кармон.

Според Браян Дженкинс – експерт по тероризма и съветник по въпросите на сигурността в САЩ, Хизбула, които според него са най-вероятните извършители, искат да предадат послание, част от кампания.

„Така те пренасят атаката в Европейския съюз във време, в което ЕС дебатира дали да назове Хизбула като терористична организация”, допълни експертът.

Само няколко часа след атентата в Бургас, Израел също зае твърдата позиция, че извършителите са от Хизбула. Те също не назовават категорични доказателства за мнението си, но пък свързват атентата с отминали събития.

През януари е имало подготвена атака в България, която е прекъсната от разузнаването. Знаем, че Хизбула са подготвяли да взривят автобус с израелски туристи тогава. Клетката им е разположена в Турция, от там се е подготвял атентата”, поясни д-р Кармон.

Репортер: Надя Ганчева