21-годишният Куази Мохамед Нафиз бил следен от доста време от ФБР

Американската полиция арестува мъж, който планирал да взриви голяма бомба пред сградата на Федералния резерв в Ню Йорк. Откритото взривно устройство било с тегло 454 килограма. Задържаният е 21-годишен гражданин на Бангладеш, който влязъл в Съединените щати с намерението да извърши терористичен акт.

21-годишният Куази Мохамед Нафиз бил следен от доста време от ФБР. Той влязъл в Съединените щати през януари със студентска виза и веднага започнал да търси хора, които да му помогнат за атентата. Един от тези, към които се обърнал, се оказал информатор на ФБР. Така Нафиз бил поставен под постоянно наблюдение, а тайни агенти му продали 20 торби с вещество, за което той смятал, че е експлозив. След това заподозреният купил и детонатори.

Бюрото обяви, че никога не е имало реална заплаха за сигурността на гражданите, защото агентите са били наясно с намеренията на задържания. Той е обвинен за опит за използване на оръжие за масово унищожение и оказване на материална подкрепа на Ал Кайда.

Сградата на Федералния резерв, която искал да атакува, се намира в Манхатън, само на няколко пресечки от мястото, където беше Световния търговски център. Задържаният оглеждал и други цели, включително и нюйоркската борса, обявиха властите.