Цената на билета за посетителите и туристите остава 1.60 евро

Талин стана първата столица в Европа, в която градският транспорт е безплатен. Без пари обаче ще пътуват само жителите, които имат адресна регистрация в града. Цената на билета за посетителите и туристите е 1 евро и 60 цента.


Заместник-кметът на Талин обяви, че премахването на билетите за обществения транспорт цели да реши екологичните проблеми. Той обясни, че всички големи градове се борят с непрекъснато нарастващия брой автомобили. С безплатните автобуси и трамваи все повече хора ще се отказват от колите, смята градската управа.


Проектът обаче никак не е евтин. Закупени са 70 нови автобуса и 15 трамвайни мотриси. Предварително проучване сочи, че с въвеждането на новата система за таксуване, Общината ще трябва да дава още 12 милиона евро годишно.


И преди 70% от всички разходи бяха от субсидии. Идеята за безплатен транспорт беше гласувана на референдум през пролетта. Тогава тя събра подкрепата на повече от 75% от имащите право на глас. До момента в Европа само малко градче във Франция с 400 хиляди жители и още едно в Белгия предлагат на жителите си да се водят безплатно в обществения транспорт.