Средствата идвали по линия на договор с международен контрагент

Средствата в размер на 4 млн. лв., преведени за покриване на разходите за заплати във ВМЗ-Сопот, не са изплатени от държавния бюджет, съобщиха от Министерството на финансите.

 

На извънредна среща в Министерския съвет премиерът и икономическият министър Делян Добрев съобщиха, че вече са преведени близо 4 милиона лева на ВМЗ-Сопот, с които ще бъдат платени задълженията на дружеството към работещите в него.

 

Парите идвали по линия на договор с международен контрагент, обясни премиерът Бойко Борисов. За да стигнат обаче парите до хората, Националната агенция за приходите (НАП) трябва да отблокира сметката на предприятието.

 

"Директорът на НАП Красимир Стефанов е изпратил автомобил, който да отвори системата на място в банките, за да може да се отблокира сметката", заяви Борисов.

 

Очакванията са, че до края на деня хората ще могат да получат заплатите и авансите си за месеците октомври, ноември и декември. "Още веднъж се извинявам на тези хора за неудобството, но най-малко вина имам аз и колегите за това, което се случва в завода", допълни Борисов.

 

Следващата среща между премиера Бойко Борисов, енергийния министър и представители на двата синдиката ще бъде във вторник от 10:30 часа.