Това показва докладът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

12 на стой от българските граждани, или 876 000 души, планират да емигрират след отпадането на ограниченията за трудовия пазар догодина. Това съобщиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 

С близо 50% е нараснала миграцията от най-тежко пострадалите страни от световната финансова криза от 2009 година насам, въпреки намаляващия брой работни места в приемащите страни, съобщават от организацията. Ежегодният доклад на ОИСР показва, че броят на имигрантите от най-засегнатите от кризата страни, особено от тези в Южна Европа, е нараснал с 45% от 2009 до 2011 година, съобщава БГНЕС. 

 

От доклада става ясно, че броят на гърците и испанците, които са имигрирали в други държави-членки на ЕС от 2007 година насам, се е удвоил до съответно 39 000 и 72 000. Броят на гръцките имигранти в Германия се е увеличил със 73% между 2011 и 2012 година, а броят на испанците и португалците е нараснал с близо 50%, италианските имигранти са се увеличили с 35%. 

 

Безработицата сред имигрантите е все по-голям проблем. Близо 50% от безработните имигранти са си търсили работа повече от една година, се казва в доклада. Процентът на безработицата сред родените в чужбина хора е нараснал с 5% между 2008 и 2012 година спрямо 3% за родените в страната. 

 

Водещите страни за търсещите убежище са САЩ, Франция и Германия, а Италия е на четвърто място заради последиците от Арабската пролет. 

 

Докладът показва, че фискалните последици от имиграцията са близки до нула в държавите-членки на ОИСР. Ако резултатите показват нещо, то това е, че по-голяма имиграция не означава непременно повече държавен дълг, отбелязва ОИСР.