Социалната мрежа обяви кои държави и колко често питат за потребителите й

Фейсбук публикува първи по рода си доклад със справка за запитванията, които е получавала компанията от властите в различни страни за представяне на информация за потребители на социалната мрежа. В него има списък на държавите, които са потърсили съдействие, посочва се броят на отделните случаи, както и на засегнатите индивидуални акаунти. От Фейсбук посочват и процента на случаите, в които са били длъжни по закон да предоставят поне част от исканата информация.

 

От документа става ясно, че най-много молби за предоставяне на информация са получени от правителството в САЩ – между 11 и 12 хил. Упоменатите в тях потребителски акаунти са 20 – 21 хил., без да се конкретизира точният брой. Франция, Италия и Германия са сред европейските партньори на Вашингтон, които са се интересували най-много от съдържанието на сървърите на Фейсбук – трите страни имат съответно 1 547, 1 705 и 1 886 запитвания. Повече от тях е поискала Великобритания – 1 975. По света са питали по-често властите в Австралия (546), Бразилия (715) и Индия (3 245).  

 

От България е постъпило едно запитване, засягащо един потребител, което не е било удовлетворено. За сравнение - гръцките власти са се свързали със социалната мрежа с подобни намерения цели 122 пъти.

 

Докладът покрива първите шест месеца на 2013 г. и идва след скандала с изнесените от бившия служител на американските служби Едуард Сноудън данни за следене на комуникациите в интернет от страна на правителството в САЩ. В тях, освен Фейсбук, се споменаваха и микроблогът Туитър, търсачката Гугъл, сайтът за видеосподеляне Ютюб, Скайп и др.

 

От високотехнологичната компания отбелязват, че имат строги процедури за обработка на всички запитвания от официалните власти и службите и изискват от правителствата да покрият много стриктни правни изисквания при оформянето им. Фейсбук обещава това да не бъде последното издание на „Global Government Requests Report”.