Оказва се, че не можем да искаме пари от личните сметки на бившия ни шеф

Финансовата безизходица не трябва да ни отказва да търсим правата си срещу некоректни работодатели. Това съветват специалистите. Какво да се направи в случай, че не са получавани заплатите дълго време или не се плаща за извънреден труд по празниците.


Единственият вариант за всички тези хора в момента е да се обърнат към съда. Вероятността да си останем само с облекчението, че сме осъдили работодателя, но отново сме без пари обаче е голяма.


А дори шефът видимо да е в добро финансово състояние, не можем да искаме парите си от личните му сметки и имоти. Така работникът остава без много изходи.


Последен шанс да получим някакви пари е да се обърнем към Държавния фонд. Процедурата обаче е сложна. За да получим до три заплати, трябва да сме се съдили два пъти с работодателя. Първо – за неизплатените пари и второ – за да бъде обявено дружеството в несъстоятелност.


Съдебните процедури са дълги, могат да се проточат и с години. За това от много време периодично се възражда идеята за така наречения трудов съд, в който нещата да се сучват далеч по-бързо. Но стъпки в тази посока засега няма. Специалистите съветват да внимаваме и сега, около празниците. Ако сме на работа в иначе неработни дни - трябва да получим допълнително възнаграждение.


Трябва да имаме предвид още, че работодателят не може да ни принуждава да излизаме в неплатен отпуск. Това може да стане само с изричното ни съгласие. Има право обаче да намалява заплатата ни наполовина, но само ако намали и работното ни време наполовина. При това за не повече от три месеца.


Повече по темата гледайте във видеото.