Не пропускайте филмовия маратон от 11 до 15 юни

Средата на юни е най-подходящото време да оставите малко встрани работните ангажименти и да се отдадете на заслужен отпуск, било то на море или на планина. Но преди да опаковате куфарите, ви предлагаме да посетите зала „Люмиер” в НДК, където от 11 до 15 юни ще се проведе Седмицата на испанското и латиоамериканското кино. Четиридневният филмов маратон включва 19 киноленти от Испания, Куба, Аржентина, Бразилия, Венецуела, Перу, Колумбия, Чили и Еквадор. Входът за прожекциите ще бъде безплатен, а филмите ще бъдат със субтитри на български или на английски език. Какви са лентите, които ще се прожектират пред българската публика и коя от тях е гвоздеят на програмата, разказва за NovaNews.bg Луис Кановас дел Кастильо Муньос от Испанското посолство.

 

Това е XXI-вото издание на Седмицата на испанското и латиоамериканското кино. Кои държави от Латинска Америка са най-активни в търсене на подобен вид изява?

Да, Седмицата на испанското и латиоамериканското кино чества своя 21-ви рожден ден. Тази дейност, която стартира Испанското посолство постепенно се превърна в колективна проява благодарение на сътрудничеството с иберо-американските посолства и почетни консулства на територията на България. Радвам се, че всички са много активни. В началото като че ли съжалявахме, че няма толкова много иберо-американски страни, които да вземат участие във фестивала. Освен това Бразилия имаше своя собствен фестивал. Но напоследък към нас се присъединиха Колумбия, Перу и Чили. Може би единствената голяма страна, която отсъства, е Мексико. Но пък от друга страна ни радва, че тази година Бразилия също се присъедини към нашия филмов фестивал.

Какви бразилски филми може да гледа българската публика?

Бразилия, доколкото знам, от години не е участвала в нашия фестивал. Тя идва с два филма – „Шингу” и „Малу с колелото”. Първият е особено интересен, тъй като той говори за зоната на Амазонка и по-специално за експедицията на братята Вилас – Боас и представя няколко въпроса, които са много важни - от една страна правото да откриваш и от друга - правото на първобитните народи, които живеят в тези отдалечени райони, да не бъдат открити. Филмът поставя въпроса и за опазването на околната среда.

Какви са жарновете и темите, които ще бъдат представени?

Жанровете са най-разнообразни. На първо място е комедията, която присъства не само чрез испанското, но и в латиноамериканското кино, като мога да отлича Колумбия, която има специфично чувство за хумор. Сред темите, които присъстват на фестивала, е социалната криза. Такива са лентите „Такси за трима” от Чили и „Белият слон” от Аржентина. Сред темите присъства и кризата на възрастта.

19 филма ще бъдат излъчени в рамките на четири дни. Кой обаче е гвоздеят в предстоящата програма? Вас лично коя лента успя да Ви провокира?

Всяка една от страните сами правят подбора на това, което искат да включат във фестивала. Ние сме организатори на фестивала и би трябвало да запазя неутрална позиция. Затова мога да говоря само за испанските филми, които ще бъдат представени по време на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино. От една страна Испания участва с филм на Давид Труеба „Лесно е да живееш със затворени очи” – филм, който е получил много награди „Гоя” и се приема отлично от страна на публиката. Другият филм, който бих изтъкнал, е „Снежанка”, който бе представен миналата година на София филм фест. Тогава те избързаха и не успяхме да го открием фестивала с него, затова го включихме в тазгодишната ни програма. Става дума за един много стилен филм в бяло и черно, който мнозина определят като готически. Може би това са двете ленти, които аз бих изтъкнал.

Колко са испанските заглавия, които се разглеждат предварително? И кой прави селекцията на филмите, които ще се излъчат пред българската публика?

Обикновено през нас преминават между 20 и 25 заглавия. И не е задължително това да бъде нова продукция. Специално за откриването държим да бъде по-нов филм или най-много от преди две години, разбира се, получил значими награди, както е в случая с „Лесно е да живееш със затворени очи”, отличен с награда „Гоя”. Винаги искаме да има комедиен филм, лента, насочена към детската аудитория и, разбира се, поне едно класическо заглавие – тази година това е „Снежанка”, черно-бял ням филм. В съчетание с останалите страни, можем да предложим всички останали жанрове.

Имате ли наблюдения каква публика привлича фестивала?

Фестивалът привлича основно млада публика. Това са обикновено ученици в последен гимназиален курс или в университета, защото те разполагат с най-много свободно време. Фестивалът се открива в сряда и ще продължи до неделя, което предполага, че ще се посети и от по-възрастната публика, както и от родители с деца. Но със сигурност мога да кажа, че най-верните последователи на фестивала са младежите между 16 и 23 години.

 

Автор: Анелия Тодорова

 

Филмова програма на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино в София:

 

Сряда – 11 юни:
19 часа – „Лесно е да се живее със затворени очи“, Испания

Четвъртък – 12 юни:
14 часа – „Малу с колелото“, 90 мин., Бразилия
16:00 часа – „Синьото ябълково дърво“, 92 мин., Венецуела
18:00 часа – „Шингу“, 103 мин., Бразилия
20:00 часа – „Колко още по-далеч“, 92 мин., Еквадор

Петък – 13 юни:
14:00 часа – „Съдбата е в твои ръце“, 110 мин., Аржентина
16:00 часа – „Ножове в небето“, 88 мин., Перу
18:00 часа – „Евангелието на плътта“, 110 мин., Перу
20:00 часа – „Брат, 96 мин., Венецуела“

Събота – 14 юни:
12:00 часа –  „Тед и загубеният град“, 92 мин., Испания
14:00 часа – „Белият слон“, 105 мин., Аржентина
16:00 часа – „Дебел, плешив и нисичък“, 89 мин., Колумбия
18:00 часа – „Такси за трима“, 90 мин., Чили
20:00 часа – „Последният Елвис“, 91 мин., Аржентина

Неделя – 15 юни:
12:00 часа – „Филм за Ана“, 93 мин., Куба
14:00 часа – „Под земята“, 105 мин., Чили
16:00 часа – „Снежанка“, 104 мин., Испания
18:00 часа – „Естер някъде там“, 95 мин., Куба
20:00 часа – „Пистолет във всяка ръка“, 95 мин., Испания


„Съдбата е в твои ръце“

Аржентина, 2012, Даниел Бурман, 110 мин.
Комедия
Субтитри: Няма
Не се препоръчва за деца под 13 години
Уриел е от хората, които не се поучават от грешките си. Работи в семейната фирма, недоволен, разведен и баща на две деца. Един ден, благодарение на покера игра, чиито ясни правила му помагат да осъзнае себе си, се среща отново с любовната си тръпка от младежките години – Глория. Тя се завръща от Франция, където наскоро се е разделила с приятеля си. Влюбен, готов да започне отначало и верен последовател на философията на покера, Уриел разбира, че държи в ръцете си най-печелившите карти и сега е моментът да си даде втори шанс.
    

„Белият слон“

Аржентина, 2012, Пабло Траперо, 105 мин.
Драма
Субтитри: Няма
Не се препоръчва за деца под 13 години
„Белият слон” разказва историята на двама приятели – свещениците Хулиан и Николас. Те се завръщат от Централна Америка, след като оцеляват при опит за убийство от страна на военните и решават да заживеят в един от бедните квартали на Буенос Айрес, отдавайки се на социална дейност и на мисията си на духовни лица. Там се запознават с Лусиана, с която ще се борят рамо до рамо против корупцията, царяща в района. Действията им ще ги изправят срещу църковната йерархия, властимащите и полицаите. Ще рискуват дори живота си, за да останат верни на мисията си и на жителите на квартала.


„Последният Елвис“

Аржентина, 2012, Армандо Бо, 91 мин.
Драма
Субтитри: Няма
Не се препоръчва за деца под 13 години
Карлос Гутиерес (Елвис) е певец, който е разведен и рядко вижда малката си дъщеря – Лиса Мари. През целия си живот се стреми да бъде превъплъщение на Елвис Пресли, отричайки истинската си същност и действителността. Скоро ще навърши възрастта, на която умира неговият идол и бъдещето му изглежда празно. По стечение на неочаквани обстоятелства се налага да поеме грижата за дъщеря си. По този начин успява да опознае себе си в ролята на баща, а Лиса Мари се научава да го приема такъв, какъвто е. Но съдбата го изправя пред трудно решение. По време на едно пътуване изпълнено с приключения и музика, Карлос ще трябва да избере между мечтата да бъде Елвис и семейството си.


„Шингу"

Бразилия, 2012, Као Хамбургер, 103 мин.,
Драма/ Приключенски/ Биографичен
Субтитри: български и английски
Не се препоръчва за деца под 16 години
Сагата на братята Вилас- Боас, основатели на резервата в амазонския парк на племето шингу – първата, призната от правителството на Бразилия през 1961 г, индианска земя. Филмът проследява контакта между експедицията на братята Вилас-Боас и индианците шингу, които до тогава не са имали никакъв досег с цивилизацията.


„Малу с колелото"

Бразилия, 2009, ФлавиоnТамбелини, 90 мин.,
Романтична комедия
Субтитри: български и английски
Не се препоръчва за деца под 14 години
Бизнесменът Луис Марио е ерген и е убеден, че вече е срещнал достатъчно жени в живота си. При пътуване до Рио де Жанейро, решава, че е открил истинската любов, влюбвайки се в Малу, красива и независима жена. Но страстта на Марио е проядена от прекалена ревност, която застрашава сватбата на двамата. Романтична комедия по книгата на Марсело Рубенс Пайва.


„Такси за трима“

Чили, 2001, Орландо Луберт, 90 мин.
Черна комедия
Субтитри: български
Не се препоръчва за деца под 13 години
Улисес, шофьор на такси, е нападнат от Чавело и Кото. Те го принуждават да избере дали да остане зад волана на колата си, докато те извършват обири, или да бъде затворен багажника и. По този начин Улисес се превръща в член на престъпната група. След няколко успешни и други неуспешни нападения, Улисес започва да получава и дял от плячката. По този начин онова, което някога е било неморално и неправилно, вече е нормално.
Нападателите дори гостуват на Улисес и правят подаръци на семейството му. Но той скоро ще трябва да реши кое е по-важно- облагите или опасностите, на които се излага чрез новия си начин на живот.


„Под земята“

Чили, 2003, МАРСЕПО ФЕРАРИ, 105 мин.
Романтична драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години
Subterra разказва историята на човешките и социални промени. Случката се развива в чилийския град Лота, през XIX век. В дълбините на Чифлон дел Диабло – най-голямата мина за въглища в света, в сърцето на един мъж се ражда бунт. Докато аристократичната фамилия Коусинио Гойенечеа очаква идването на прогреса, миньорите се стараят да се отърсят от жалките условия на труд.


„Дебел, плешив и нисичък“

Колумбия, 2012, Карлос Осуна, 89 мин.
Анимация
Субтитри: английски
Годен за всички възрасти
Антонио Фарфан (46-годишен) е служител в нотариат. Той винаги е считал, че провалът на личния и професионалния му живот се дължи на външния му вид – плешив, нисичък и дебел. Въпреки че мисълта му никога не мълчи, животът му преминава без особени сътресения, дотогава докато пристига новият нотариус– мъж по–дебел, плешив и нисък от самия Антонио, но успешна личност, обичан от всички. Объркан, Антонио се усеща изхвърлен в реалния свят, където се сблъсква със собствените си страхове, и така преживява много неочаквани ситуации.


„Филм за Ана"

Куба, 2013, Даниел Диас Торес, 93мин.
Комедия
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години
Aктриса, без много късмет, подлага на невероятни изпитания актьорските си умения и по силата на изключителни обстоятелства, се превръща в кинорежисьор. Но документалния филм, който тя снима, е вдъхновен от истински събития и засяга сериозен проблем, какъвто е проституцията. Това занимание не е само платен сексуален контакт, а засяга и други области на живота, щом се превръща в принуда да се извършват неща, в които не се вярва, нито биват харесвани, в името на парите. Този проблем е разгледан през призмата на актрисата, принудена от обстоятелствата да се преструва на герой и да скрие лицето си зад маска, като начин да изрази много реални истини и чувства.


„Естер някъде там“

Куба, 2013, Герaрдо Чихона, 95 мин.
Комедия/драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години
Една година след смъртта на съпругата си Mаруха, Лино Катала – сериозен и улегнал възрастен човек, среща Лари, който му доверява, че съпругата на Лино е водела двойствен живот. През деня е била обикновена домакиня, а вечер – зашеметяваща певица на болера. Двамата старци решават заедно да проучат миналото на Маруха и да намерят Eстер Роденас – голямата любов на Лари. Докато се опитват да научат истината за жените, които са обичали, Лино и Лари се сприятеляват, а животът им се променя.


„Колко още по-далеч“

Еквадор, 2006, Таня Хермида, 92 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години
Есперанса –туристка от Испания, и Тристеса – еквадорска студентка, се запознават в автобуса за Куенка – града, до който всяка една иска да стигне, водена от собствени подбуди. Но пътят се оказва блокиран от национална стачка и автобусът не може да продължи. Двете жени решават да потърсят начин да стигнат до най-близкото селище. Това начинание става причина да се опознаят по-добре и постепенно да научат много неща за Еквадор и неговите хора. Така пътешествието, което е трябвало да продължи едва няколко часа, се превръща в пътуване с много по-далечна цел.


„Пистолет във всяка ръка"

Испания, 2012, Сеск Гай, 95 мин.
Романтична комедия
Субтитри: Български
Не се препоръчва за деца под 7 години
Въпреки че има всичко, Х. страда от последиците на дълбоката депресия, в която е изпаднал. В същото време E. (Фернандес), живее с майка си, след като е предпочел компанията на котката си, пред тази на своята приятелка. С. опитва да си върне любовта на разочарованата му съпруга, две години след раздялата им. Х. прибягва до лекарства с хипнотичен ефект, за да разбере защо съпругата му е имала извънбрачна връзка. П. се стреми да съблазни младата си колежка. Мария и Сара разменят съпрузите си, за да разкрият най-съкровените им тайните. Л. е мъжът, нарекъл любовника си на името на кучето си. Осем мъже попадат в ситуации, които разкриват по един различен начин общия им проблем – техния любовен живот.


„Снежанка"

Испания, 2012, Пабло Бергер, 104 мин.
драма
Ням филм
Не се препоръчва за деца под 13 години
Свободен прочит с готически привкус на популярната приказка на братя Грим, чието действие се развива в Испания през 20-те години на миналия век. Злата мащеха на Снежанка решава да се отърве от нея, защото не може да понесе мисълта, че девойката я превъзхожда по красота. Все пак Снежанка успява да се спаси и да намери убежище в трупата на седемте джуджета. Въпреки всичко злата мащеха успява да я намери и отрови с ябълка. Но принцесата не е мъртва, а е потънала в дълбок сън, в очакване на „Синия“ принц, който ще я спаси.


„Лесно е да се живее със затворени очи“

Испания, 2013, Давид Труеба, 108 мин.
Драматична комедия
Субтитри: български
Не се препоръчва за деца под 7 години
Антонио е учител, който използва песни на Бийтълс, за да преподава английски език в Испания през 1966 г. Когато той научава, че неговият идол Джон Ленън прави филм в Алмерия, решава да отиде там, за да го види. По пътя взема Хуанхо – 16-годишно момче, което е избягало от дома си, и Белен – на 21 г., която също има свои причини за бягство. Водени от желанието за свобода и от мечтите си, тримата откриват певеца, но и самите себе си. Резултатът от това завладяващо приключение е темата Strawberry Fields Forever, чрез която Ленън се връща към детството си


„Тед и загубеният град“

Испания, 2012, Eнрике Гато, 92 мин.
Анимация
Субтитри: български
Годен за всички възрасти
Вдъхновен от историята за Индиана Джоунс, Тед – строителен работник, с душа на мечтател, е изпратен на експедиция в Перу поради удивителната си прилика с известен археолог. С помощта на вярното си куче Джеф, смела учителка, ням папагал и човек, търсещ препитание, Тед ще се опита да спаси митичния изгубен град на инките от алчни иманяри. Тед е на път да осъществи мечтата си, когато разбира, че всяко голямо постижение има своята висока цена. Адаптация, която печели награда "Гойя" през 2014.


„Ножове в небето“

Перу, 2012,Алберто Дурант, 88 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години
След като прекарва десет години в затвора, Милагрос е обявена за невинна и излиза на свобода. Жертва на многократни изнасилвания, тя забременява и ражда дъщеря. Момичето не знае своя произход. То е отгледано от баба си, която пази в тайна историята на майката му. При излизането си от затвора Милагрос полага усилия да изгради отношенията с дъщеря си, а в същото време желае насилниците й да получат възмездие. Но двете цели се оказват в конфликт. Милагрос трябва да избира между дъщеря си и справедливостта.


„Евангелието на плътта"

Перу, 2013, Едуардо Мендоса, 110 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години
В деня на финала на първенство по футбол между отборите на Спортния университет и Обединението Лима, животът среща трима мъже, които търсят изкупление за себе си и очакват чудо за близките им. Гамарра – полицай под прикритие, отчаяно се опитва да спаси жена си от странна и непозната болест, докато разследва контрабандата и пиратството. Феликс, шофьор на междуградски автобус, иска да бъде допуснат в братството на Господа, който твори чудеса. Нарсисо – лидер на футболните привърженици в Спортния университет, се бори да освободи брат си, преди той да бъде прехвърлен в затвор за пълнолетни. Междувременно войната с поддръжниците на  противниковия отбор застрашава живота на неговите близки.


„Брат"

Венецуела, 2010, Марсел Раскин, 96 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години
Двама братя, които живеят сред насилието и бедността в опасен квартал на Каракас, се борят да оцелеят чрез любимия си спорт – футбола. Даниел е изключително добър нападател. Хулио е капитан на отбора и е роден лидер. Даниел силно желае да стане професионален футболист. Хулио издържа семейството с нечестно спечелени пари и няма време за мечти. Шансът на живота им е пристигането на търсач на таланти, който ги кани да пробват сили в известния градски отбор
Каракас Футбол Клуб. Но в семейството настъпва трагедия – майката на момчетата умира в престрелка. Двамата братя трябва да решат кое е по-важно за тях – семейството, отмъщението или да сбъднат мечтата на живота си.


„Синьото ябълково дърво"

Венецуела, 2012, Олегарио Барера, 92 мин.
Драма
Субтитри: английски
Не се препоръчва за деца под 13 години
Диего е 11-годино момче от града, което ще прекара ваканцията в ранчото на дядо си Франциско и ще живее там три месеца. Твърде недоволен от това решение на майка си, Диего се държи грубо с дядо си, който го посреща с любов. Но момчето извървява собственото си героично пътуване, изпълнено със страхове, с разочарования от родителите и лишено от съвременните технологии, ще открие простотата на нещата и причините, които го правят по-добър човек.