Интервю с водещата на „Без багаж” Биляна Траянова за Vesti.bg

Мечтаете ли да обиколите света и да се запознаете с културата и традициите на различните народи? Сигурно са малко хората, които ще отговорят с „Не” на този въпрос. Ако обаче не можем да си позволим да пътуваме – нямаме време или пък финансови средства, има едно предаване, което може да открие за нас тези нови хоризонти.

„Без багаж” отново ще радва феновете си от телевизионния екран – всяка събота от 13.00 ч. по Diema. По следите на екзотични пътешествия и нови приключения „отвъд брошурите” тръгват отново авторите и водещите Биляна Траянова, Валери Белчински и синът им Валери-Михаил.

Ето какво разказва пред Vesti.bg Биляна за предстоящия телевизионен сезон на предаването за пътешественици: 

„Без багаж” се превърна в запазена марка за необичайни пътешествия. Предвиждахте ли как ще се развие поредицата, когато започнахте преди девет години?
С Валери започнахме с безброй идеи и много притеснения, защото нямахме представа как се организират снимки в чужбина и особено пък без почти какъвто и да било бюджет. Но нещата някак си сами потръгнаха. Дестинациите се появяваха една след друга, сякаш сами ни викаха. За много неща нямам обяснение, просто се оставихме на пътя да ни води… „Без багаж” си има своя собствена логика. Сякаш той ни създава, а не ние него. Има някаква магия в този проект. Толкова ни промениха тези пътувания, определено промениха отношението към пътешествията и на хилядите ни зрители. Като се обърнем назад, виждаме колко много сме научили, колко по-търсещи и толерантни сме станали и колко малко всъщност сме видели от този необятен в своята красота и уникалност свят.

„Без багаж” даде на българския зрител един нов поглед към пътуването. Вие успяхте да ни покажете, че може да се пътува и това не е въпрос на средства. Има ли разлика в пътуванията ви с петзвезден лукс и моментите в непретенциозни условия?
Преди да започна да снимам „Без багаж”, бях доста капризна, претенциозна, критична. Изобщо, бях съвсем различен човек. Пътуванията и най-вече любопитството, което ме е водело за създаването на възможно най-интересни истории, ме усмириха, вниманието ми се насочи към къде-къде по-важни въпроси и теми. Разбрах, че не е важно къде отиваш, а с каква нагласа. Ако тръгнеш с намерението да откриваш, отвориш широко очите и сърцето си – пътуването ще бъде истински вълнуващо и незабравимо.

Целия разговор с Биляна Траянова четете във Vesti.bg