Дали събитието при Демир Баба Теке е повече митинг или повече събор ще разберем в „Ничия земя” тази събота от 18.00 ч. по Нова

Тази събота в предаването „Ничия земя” по Нова журналистът Елена Чопакова ни отвежда на традиционния митинг-събор при Демир Баба Теке, провеждан всяка година в чест на мирните протести на българските турци за права и свободи. 

В западната част на Лудогорието, близо до град Исперих, се намира местността Демир баба теке. Тук се намира гробът на Демир баба - Железният баща, който е мюсюлмански светец, закрилник и идол за местните хора. Всяка година хиляди хора от всички религии посещават гроба на алевийския светец от XVI век, за когото и досега се разказват легенди за величие. Вярва се, че бил исполин - толкова едър и мощен, че от стъпките му оставали следи в скалите. Най-популярната легенда за него е как във време на страшна суша, той чул молбите на страдащите и бръкнал с ръка в камъка, откъдето бликнал извор с животворна вода. Текето е свещено място и за мюсюлманите, и за християните, обгърнато в мистика и легенди, и е изградено върху древно тракийско светилище. Вярва се, че мястото е магическо - в него са преплетени останките от няколко епохи с всичките им ритуали, поверия и символика. Паметта на светеца се почита всяко лято, като вярващите, за здраве и берекет връзват многобройни парцалчета по дърветата в околността. 

„Искахме да ви разкажем история, в която да има мистика, изцеление и надежда. С нея искахме заедно да се помолим на Бога, както и да Го нарича всеки от нас, за здраве и малко повече късмет. Да, ама не! Мястото е същото, но надежда много не ни остана. Сред дим от месо на скара, локуми и панаирджийски сергии, дори сред каруци, теглени от понита, все пак се опитахме да видим божественото... Кампанията за изборите наесен е започнала, ако и да не сте се усетили. Не бяхме виждали обаче светии като опорни точки на предизборна кампания. Просто не бяхме ходили на Демир Баба Теке. Бяхме чували и че водата на Демир Баба лекува открити рани. Ама по тялото. Защо не помага на раната Възродителен процес да заздравее най-накрая - ще разберем през октомври. Гласовете се броят наесен!”. Това споделя Чопакова за преживяното.

Дали събитието при Демир Баба Теке е повече митинг или повече събор, за хората ли е, или за Бога – всичко това ще разберем в „Ничия земя” тази събота, 13 юни, от 18.00 ч. по Нова телевизия.