Подкрепете Лицата на ПРОМЯНАТА и гласувайте за стойностните идеи – до 24 ноември на novatv.bg/gamechangers

Как се съобщава на дете, че близък човек е болен от рак? Пред страшната диагноза, справянето със стреса в семейството често остава на заден план. Именно стресът обаче е най-лошият съветник в борбата с коварната болест. Именно облекчаването на шока от страшната диагноза върху най-малките членове на семейството е целта на Цонка Тодорова от Сдружение „Онкоболни и приятели" (Бургас) – един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change ПРОМЯНАТА 2015/2016.

 

„Ракът в едно семейство е не само за болния. За този, който  се е разболял, а и стрес за цялото семейство и се отразява върху емоциите и цялостното развитие и на децата”, смята Цонка Тодорова, председател на Сдружение „ Онкоболни и приятели”-Бургас.  
Целта на сдружението е да създаде център за деца
 
„Да бъдат обхванати от психосоциална работа, от здравна информация и сваляйки до минимум стреса, в който живеят, да намалим предпоставките за заболяване. Тъй като е доказано, че стресът е една от предпоставките за развитие на рак в по-късна възраст. По същия начин и неотработените емоции също водят до това”, смята Цонка Тодорова.
 
Проектът предвижда арт терапия за деца, посещение на занимания по йога, диетолог, за да се възпита един по-здравословен начин на живот на подрастващите, тъй като онкологичните заболявания се предават по генетичен път.

 

Повече за дейността и идеите на Цонка Тодорова от Сдружение „Онкоболни и приятели" (Бургас) вижте във видеорепортажа към текста. 

До 24 ноември можете да гласувате за един от петимата финалисти в ПРОМЯНАТА. Вижте кои са останалите социални предприемачи и как можете да подкрепите техните проекти тук.