Гледайте предаването „Ничия земя” днес от 18.00 ч. по Нова

В първото за годината издание предаването „Ничия земя” днес по Нова ще разкаже една история за нестинарство и огън. Разказът е от миналото, но ще провокира размисли за бъдещето. Тази история ще срещне с предания за чудеса, изцеления, вяра и добрина, които все по-често липсват както в делник, така и в празник.

Елена Чопакова ще отведе зрителите в най-мистичната българска планина Странджа, за да разкаже за жените и мъжете, които ходят по огън. 

„Спори се чие е нестинарството – гръцко или българско. Спори се дори откъде идва думата „нестинарка”. Спорно е дали ритуалът е езически, или пък е християнски. Спори се кои са истинските нестинари и кои търгуват с вярата на хората. Едно обаче е безспорно – ритуалът пази древни тайни, до които всеки повярвал може да се докосне за секунди, но никога и никому няма да може да обясни. Поизбледняло от времето, очукано от дългия си път до съвремието, превърнато дори в бизнес, нестинарството все още сграбчва съзнанието на посмелите да отворят сърцето си за него”, разказва Елена Чопакова. 

Не пропускайте историята в предаването „Ничия земя” днес от 18.00 ч. по Нова.