Отговорът търси репортера Велина Сашева тази вечер от 19.20 ч. в Темата на Нова

Какво се случва на пазара на горива в България и защо в част от Варна цените паднаха драстично? Отговор на този въпрос търси репортера Велина Сашева тази вечер от 19.20 ч. в Темата на Нова.

През последните месеци цените на петрола удариха десетилетно дъно на международните пазари, но на общия фон стойността на горивата в България остана висока в сравнение с много други страни. В общественото пространство отново се зароди недоволство и прозвучаха обвинения в картелно договаряне в бранша. Велина Сашева потърси за коментар някои от страните в спора.

„Със сигурност не искаме да работим на загуба и не работим на загуба”, категоричен е бизнесменът Веселин Марешки. Бензиностанция та на Марешки във Варна продава гориво на по-ниски цени и стана причина за драстично поевтиняване и в други бензиностанции в града.

„Ако той е по-ефективен, нека да печели. Ние не можем да напуснем Варна заради това нещо и естествено – реагираме. Това е борба за един регионален пазар в един квартал на Варна. Ние губим и то не само ние.  В момента имаме явлението „една лястовичка прави пролет”, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев.

„Получавали сме съвети, да застанем на страната на картела, да сложим цени от 2 лева и нагоре и да живеем много по-спокойно", твърди Марешки. Валентин Златев е категоричен: „Такъв картел няма".

Какво се случва на пазара на горива в България и как се определят цените на бензина, гледайте в репортажа на Велина Сашева тази вечер от 19.20 ч. в Темата на Нова.