Шведски министър дойде в България заради проект-финалист в социалната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change

Шведският министър на демографската политика Åса Регнер посети в ромския квартал „Факултета” в София. Причината за посещението е интересът на госпожа Регнер  към единствения у нас център за ранна интеграция на децата от ромски произход. Ромската интеграция е била и една от основните теми на разговорите между госпожа Регнер и българския ѝ колега – социалният министър Калфин, който придружаваше шведската делегация при посещението ѝ в ромския квартал „Факлутета”. Проектът е дело на Елена Кабакчиева и е финалист във второто издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change – ПРОМЯНАТА 2015/2016.

„Всяка година хиляди деца напускат училище или имат нисък успех. В продължение на 15 години се опитваме да разработим подход, който дава решение на този проблем", обясни Елена Кабакчиева, която създава преди години центъра за интеграция.

Фондацията на Елена започва работа с бременни, майки и малки деца и по този начин опитва да промени модела на мислене и възпитание в ромската общност, преди проблемите да възникнат. Децата се учат на всекидневен режим, здравословно хранене, успешно общуване, български език и математика, справяне с проблеми и вземане на решения. „Когато започнаха да виждат, че има много голяма разлика, че има полза от нещата, които могат, това промени отношението”, обяснява Елена.

Проблемът с интеграцията на ромите е на дневен ред и в Швеция. Там броят на ромите, идващи от Балканите, постоянно расте. „Много от тях са от България. Те излизат и просят по улиците. Затова дойдох във вашата страна -  да открия как България и Швеция могат заедно да решат този проблем”, коментира министърът на демографската политика на Швеция Åса Регнер. Министърът научава за центъра на Елена и идва лично да се убеди, че решение има и  то започва от ранна детска възраст. „Подходът в центъра е нещо, което всички правителства трябва да следват”, смята Регнер.

Повече за центъра за ранна интеграция на децата от ромски произход гледайте във видеорепортажите на  Ивомира Пехливанова и Ина Друмева.

Още за финалистите на промяната и за проектите, които Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for change подкрепят вижте  тук.