Отговор на въпроса търси Калина Влайкова днес от 19.20 ч. в Темата на Нова

През последните години не малко деца избират да завършат своето образование в ислямските училища в България. Какви са причините за техния избор? Отговор на този въпрос търси журналистът Калина Влайкова днес от 19.20 ч. в Темата на Нова.

„Трите мюфтийски училища в България изцяло се финансират от Турция. През 2014 г. около 1 милион лева е струвала издръжката на тези учебни заведения плюс Висшия ислямски институт в София”, разказа Калина Влайкова в „Събуди се”.

 Тези училища се намират в Русе, Шумен, Момчилград, подчинени са на Главното мюфтийство и се водят частна собственост. Програмата по общообразователните предмети отговаря на изискванията на Министерството на образованието и науката и се контролират от местните инспекторати.  В училищата наред с останалите предмети се изучават Ислям и Коран. Учениците не плащат нищо за престоя си там, а получават пълен пансион.

Какво се случва в мюфтийските училища и защо децата ги избират, за да завършат своето средно образование? Гледайте тази вечер от 19.20 ч. в Темата на Нова.