Светият отец отслужи меса под открито небе в планински град

Папа Франциск заклейми експлоатацията и изолирането от обществото на мексиканските индианци в продължение на векове и отбеляза, че светът би трябвало да се учи от тяхната култура и преклонението им пред природата, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.  

Още по темата

 

"Вашите народи често са бивали неразбрани и изключвани от обществото. Вашите ценности, култура и традиции бяха смятани за по-низши. Това е печално. Всички ние трябва да се обърнем към съвестта си и да се научим да искаме прошка", заяви Светият отец в проповед в мексиканския град Сан Кристобал де лас Касас, посочва Франс прес.

 

Папата почете мексиканските индианци с дълбоко символично посещение днес в Чиапас - център на местната индианска култура. Франциск отслужи литургия на трите основни индиански езика в района, след като декрет на Ватикана разреши използването им.

 

Франциск отслужи меса под открито небе в спортен комплекс в планинския град, до който дойде с хеликоптер. Около 500 000 вярващи очакваха да видят Светия отец. Месата започна с мекия звук на маримба пред копие в ярко жълто и червено на фасадата на градската катедрала, която папата ще посети по-късно през деня.