Първото събитие в рамките на програмата е арт работилница на 2 април в Бургас

Програма за деца на онкоболни стартира сдружение „Онкоболни и приятели” – един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change ПРОМЯНАТА 2015/2016. Първото събитие в рамките на програмата беше арт работилница на 2 април в Бургас, която предложи различни дейности за деца и техните родители. Към всеки посетител се подходи индивидуално с информация за програмата, за да се избегне дискомфорт от публичното говорене за рака и последиците върху децата. На събитието, което се проведе на площад „Тройката” в Бургас, бяха поканени гости от община Бургас и Общински съвет, както и кметове на съседни градове.

Арт работилницата ръководиха арт терапевт и детски психолог, които с помощта на доброволци въвлякоха децата в изработването на цветя от хартия, аранжиране на великденски яйца и други. Сувенирите включени в щанда за продажби на сдружението, а приходите ще спомогнат за финансиране на програмата „Да съхраним детето”. Следващата стъпка на сдружението е създаването на дневен център за работа с деца на онкоболни.

„Повечето родители  не говорят с децата си и не коментират заболяването. В центъра ще работят детски психолог, детски арт терапевт и детски йога инструктор, които чрез тестови игри ще открият дали децата са натупали тревожност и как да се работи с тях, за да я преодолеят”, разкри Цонка Тодорова от сдружение „Онкоболни и приятели”.

На 4 април, понеделник, ще бъде даден старт на третото издание на ПРОМЯНАТА - социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for change, разкри Юрий Вълковски, мениджър на ПРОМЯНАТА за България.