Остава само един ден за кандидатстване в новия конкурс на социално отговорната инициатива ПРОМЯНАТА

Във Варна отвори врати социална чайна – пространство, в което деца, израснали в домове без родителски грижи, ще придобиват необходимите умения, за да се интегрират в обществото. Проектът е един от финалистите в първия сезон на ПРОМЯНАТА 2014/2015  - конкурсът на социално отговорната инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация „Промяната”, част от Reach for Change.

„Изминахме дълъг, труден, но и благодатен път от лист хартия до реализиране на нашия проект с подкрепата на много организации и институции”, разказва Стояна Стоева - един от инициаторите на създаването на социалната чайна. Пътят от белия лист до реализирането на проекта става възможен благодарение на ПРОМЯНАТА.

„Никога не съм вярвала, че нещата могат да се случват толкова лесно в България”, споделя по този повод Мая Донева, която е също един от двигателите на проекта.

Уникалното място е в сърцето на морския град и вече предлага първа работа на 20 младежи от социални институции. Чайната ще предлага тригодишно обучение под формата на менторска програма  за деца в неравностойно социално положение, в която те ще могат да развият както лични качества, така и професионални умения.

„Тези деца не трябва да бъдат отделяни от обществото. На всеки може да му се случи да израсне в такава среда и трябва да получи шанс”, смята Милен Маринов – един от младежите, започнал работа по програмата в чайната.

Междувременно остава един ден до крайния срок за участие в третото издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА 2016/2017. „До 20 май всеки с идея, който иска да подобри живота на децата в България, може да го направи на сайта novatv.bg/gamechangers. Изключително лесно се кандидатства”, подчертава Юрий Вълковски, изпълнителен директор на фондация „Промяната”.