Той ще се проведе от 17 до 28 май

Американският актьор Уил Смит и италианският режисьор Паоло Сорентино попълниха състава на международното жури на 70-тия кинофестивал във френския град Кан, който ще се проведе от 17 до 28 май, съобщиха организаторите, пише БГНЕС.

Председател на журито ще е прочутият испански режисьор Педро Алмодовар. Освен него арбитри ще са четири жени и четирима мъже.

Победителите ще бъдат обявени на церемонията по закриването на 28 май. Церемонията ще завърши с прожекция на филмът, който получава наградата Златна палмова клонка.

В журито са също американската актриса Джесика Честейн, германската режисьорка Марен Аде, китайската актриса Фан Бинбин, френската актриса, режисьорка и сценаристка Анес Жауи, южнокорейският режисьор Пак Чхан Ук, френският композитор Габриел Яред.

Фестивалът в Кан е създаден през 30-те години на миналия век по инициатива на френския министър на образованието и изкуствата Жан Зе като алтернатива на фестивала във Венеция.

Съвременния си мащаб форумът придобива след 1951 година, когато в продължение на няколко години председател на журито е френският писател, поет, драматург, художник и кинорежисьор Жан Кокто.

В конкурсната програма тази година ще се състезават 19 заглавия избрани измежду близо 2000. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.