Стивън Банън се е позовал на привилегията на изпълнителната власт да отказва да дава информация

Стивън Банън, бивш водещ съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп, отказа да отговори на много от въпросите, поставени му на втората среща при закрити врати с Комисията по разузнаване на Камарата на представителите и някои от членовете й са разочаровани, предаде БТА.

Тръмп: Майкъл Флин излъга ФБР

Лидерите на републиканците и демократите в Комисията Майк Конауей и Адам Шиф заявиха, че Банън е приел да отговори само на 25 въпроса, одобрени от Белия дом. Той се е позовал на привилегията на изпълнителната власт да отказва да дава информация, за да защити обществения интерес, както и на специалната защита, с която се ползват комуникациите на Белия дом, добавиха те.

"Той не отговори на всички въпроси, на които искаме да получим отговор и някои членове на комисията бяха разочаровани от това", заяви Конауей, който води разследването за предполагаема намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 година.

Тръмп: Путин ми каза, че не се е намесил в изборите в САЩ

Американските разузнавателни служби заявиха, че Москва е опитала да се намеси, което Русия отрича. Тръмп отрече негови помощници да са били в сговор с Русия.

"Привилегията на изпълнителната власт не работи така. Така работи протакането", добави Шиф, като призова да започне процедура срещу Банън за неуважение към Конгреса. Конауей заяви, че решението дали да се започне такава процедура не зависи от него, но подчерта, че според него Банън трябва да отговори на въпросите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.