Американският президент обясни в Twitter защо е уволнил съветника си

"Трябваше да уволня генерал Майкъл Флин, тъй като той излъга вицепрезидента и ФБР. Той се призна за виновен по обвиненията в лъжи. Това е тъжно, тъй като действията му бяха законни. Нямаше нищо за криене", написа Доналд Тръмп в Twitter.

Доскорошният съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност призна в петък, че е излъгал ФБР за разговорите, които е водил с бившия руски посланик в САЩ. 

Майкъл Флин призна, че е излъгал за връзките си с Русия

Флин пледира виновен по време на изслушване във връзка с обвиненията срещу него, че е направил „фалшиви, неистински и подправени изявления“ в рамките на разследването за възможно споразумение между предизборната кампания на Тръмп и Москва.

Доналд Тръмп  продължава да вярва, че Майкъл Флин не е извършил нищо незаконно в преходния период между изборната победа на Тръмп и влизането му в Белия дом. В Twitter той дори отново реши да напомни, че след като в продължение на месеци ФБР разследваше Хилари Клинтън, спрямо нея не бяха предприети никакви действия. 

"Генерал Флин излъга ФБР и животът му беше унищожен, а Хилари Клинтън излъга много пъти и нищо не се случи с нея. Проблеми в системата или просто двоен стандарт?", коментира Тръмп в Twitter. 

Oсвен че направи самопризнание, в петък Майкъл Флин се съгласи да сътрудничи на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуален сговор между Русия и кампанията на Тръмп миналата година. Американският президент нееднократно е отричал такъв сговор да е имало.

В неделя водещи американски медии пък съобщиха, че Робърт Милър е отстранил от екипа си високопоставен агент на ФБР, уличен че разменял със своя колега текстови съобщения, критични за президента Доналд Тръмп. Става дума за Питър Стшок, заместник-началник на отдела по контраразузнаване във ФБР. През лятото той е бил преназначен в отдела за човешки ресурси на агенцията, след като генералният инспектор към министерството на правосъдието започнал да проучва есемесите.

"Решението вероятно е плод на желанието на правосъдното ведомство да предпази разследването от обвинения в политически пристрастия. Тръмп и негови привърженици се опитват да дискредитират следствието, като твърдят, че Мълър и уволненият директор на ФБР Джеймс Коми са в близки отношения и че някои от разследващия екип са привърженици на демократите", отбелязат Ройтерс и БТА. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.