Ще зачитат всички отговори

Грешка във въпрос №7 на матурата по български език и литература няма, категорични са от просветното министерство. Въпреки това той няма да се зачита, а всички зрелостници ще получат по една точка, независимо от посочения отговор.

Кой вариант се падна на зрелостниците на втората задължителна матура?

След масовото недоволство на ученици и родители след матурата по български език и литература, от просветното министерство решиха – въпрос N7 ще бъде зачетен като верен за всички зрелостници.

„Няма граматична грешка в подусловие „Б”. Но тъй като има спорен момент, тъй като ще има усещане в зрелостниците за несигурност. Нашето решение, съвсем отговорно, е тази задача да не се зачита в изпитния вариант”, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

ГРЕШКА В МАТУРАТА?: Ученици искат анулирането й

„Тъй като поражда усещане за недоверие към институцията, затова се взе това решение на всички ученици да бъде присъдена 1 точка. Без значение какъв отговор са дали”, каза експертът от МОН Александър Трингов.

Според условието на задачата, дванадесетокласниците трябва да търсят граматическа грешка. А в подусловие „Б” грешката е семантична.

„В изречението има семантична неточност.  Такива глаголи като „впечатлявам”, „изплаша” и т.н. изискват допълнение, което е членувано. Това е същността на езика. Но това не е граматично правило. Това е семантично правило”, заяви проф. д-р Светла Коева, директор на Института за български език при БАН.

МАТУРИ 2018: Отново търговия с верните отговори в интернет (ВИДЕО)

В изработването на изпитните задачи участват университетски преподаватели и учители от София, Пловдив и Русе. А за тяхното одобрение се грижат две експертни комисии.

„Всички, които са минали на експертна оценка задачи, минават на още една експертна оценка – окончателна. Т.е. има три стъпки – автори на задачи, първа и втора експертна оценка”, каза Трингов.

Междувременно над 55 000 дванадесетокласници днес се явиха на втората си задължителна матура. В рамките на 4 астрономически часа зрелостниците писаха по Вариант 1.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.