От днес до 18 юли се приемат кандидатури на социални предприемачи, които искат да променят живота на децата и младежите на България

Днес стартира петото юбилейно издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. За първи път тази година всеки, който иска да стане част от ПРОМЯНАТА, може да го направи и чрез дарение с есемес с текст DMS PROMYANATA на номер 17 777.

Социални предприемачи с дух и силна мотивация, намерили решение на важен социален проблем на децата и младежите в България, могат да кандидатстват като попълнят онлайн формуляр от днес до 18 юли включително на сайта на NOVA - https://nova.bg/promyanata

Петимата най-добри кандидати - един голям победител и четирима финалисти - ще спечелят място в Инкубатора на ПРОМЯНАТА 2018 за период между една и пет години. Големият победител ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 30 000 лв., а още двама от финалистите, получили най-много гласове в етапа на онлайн гласуване - по 15 000 лв. В допълнение всички те ще получат значителна нефинансова подкрепа под формата на професионални консултации и обучения, менторство, медийна подкрепа и достъп до мрежа от потенциални партньори и селектирани социални предприемачи, за да могат да развият идеите си и да постигнат възможно най-голямо положително въздействие върху живота на децата.

Като част от процеса на селекция между 10 и 15 от най-добрите кандидати ще бъдат поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА – двумесечна безплатна обучителна програма, която ще им помогне да обогатят и развият проектите си преди да продължат в следващия етап на конкурса. Сред завършилите Акселератора през ноември 2018 г. ще бъдат избрани петимата нови финалисти. Те ще се явят на онлайн гласуване през януари и февруари 2019 г. и публиката ще определи със своя глас кои ще са тримата финалисти, които ще се явят на последния кръг от конкурса – среща с детското и възрастното Жури на ПРОМЯНАТА.

Тази година всеки, който иска да стане част от ПРОМЯНАТА, може да подкрепи инициативата в периода 1 юни – 18 юли чрез дарение с есемес с текст DMS PROMYANATA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., а за потребители на предплатени услуги цената на 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС). Повече информация за възможностите за дарение ТУК.

Снимки с малките водещи може да видите в галерията ТУК. 

По повод старта на петото издание на ПРОМЯНАТА и Международния ден на детето NOVA посвещава ефира си на децата на 1 юни. Специалното съдържание започна тази сутрин със звездите от хитовия българския филм "Дъвка за балончета" Андрея Захариев и Аглея Гумнерова, които влязоха в ролята на водещи на Новините, а малката Преслава представи Прогнозата за времето. Гости в студиото бяха посланикът на ПРОМЯНАТА Ани Салич и изпълнителният директор на Фондация Reach for Change България Юрий Вълковски, които разказаха как ПРОМЯНАТА е помогнала на над 35 000 деца и младежи в България от 2014 г. досега.

Специален малък репортер ще следи отблизо събитието на "Маргаритка" (финалист в ПРОМЯНАТА 2017/2018), "Приказки без край" и Героите на ПРОМЯНАТА в парка "Гео Милев" в София, а Иван Димов и Николета Габровска от "Сингъл степ" – друг финалист от инициативата, ще гостуват в "Часът на Милен Цветков".

Снимки от "Маргаритка", "Приказки без край" и Героите на ПРОМЯНАТА в парк Гео Милев в София

Сред победителите през първите четири издания на ПРОМЯНАТА са "Оле мале" (онлайн платформа, която събира на едно място труда на майки на деца с увреждания), Географ БГ (популяризират науката и възможностите за професионално развитие, които тя предлага, сред децата и младежите), ParaKids (осигуряват тренировки и екипировка за адаптиран спорт  с деца с увреждания), фондация "Заслушай се" (работят с деца и младежи с увреден слух) и "Враца софтуер общество" (предлагат безплатни курсове по програмиране за децата и младежите във Враца и възможност за кариера в IT сферата в родния им град).

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за пета поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 35 000 деца и младежи от цялата страна.