БСП и ГЕРБ препотвърдиха ангажимента си към образованието

Образованието и ролята на учителите са приоритет на големите партии. Това декларираха от парламентарните трибуни от групите на ГЕРБ и БСП, цитирани от БТА.

„Имаме неотклонна политика, в която образованието и учителят са нашия приоритет”, заяви Галя Захариева от ГЕРБ. По думите й най-важно е политиката в образованието да бъде устойчива.

"Живеем във времето на индустрия 4.0, говорим за деца твърде различни от последните поколения, все още се боричкат стари и нови обществени модели, и все още търсим и припознаваме моралните ценности като абсолютна норма в живота ни, за да ги предадем точно на тези твърде различни наши деца", каза Захариева.

167 000 души у нас между 15 и 24 г. нито учат, нито работят

Като общество позволихме на лошите примери да заемат възможно най-гръмогласно темата за училището и детската градина и да гледаме на нормалния успешен ден в класната стая като на особено постижение, а на добрите примери - като на изключение, посочи депутатът. По думите й обществото е поискало повече гъвкавост от учителите, повече грижа, повече качество и повече отговорности. Училището не рядко се съпротивлява срещу тези искания, каза тя. Като политици трудно намерихме и намираме баланса между различните искания и устойчиви модели, отбеляза Захариева. По думите й учителят не само просвещава, учи, разпространява и възпитава, той е самите основи на обществото. Това не е професия, която започва с първия звънец и завършва с последния час, каза още Захариева.

ДИГИТАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ: Осигуряват пари за безжичен интернет в 700 училища

Във "Визия за България" БСП предлага образованието да е държавен приоритет и обект на изключителен контрол от страна на държавата, заяви Донка Симеонова от групата на социалистите. Левицата предлага учителската професия да е регулирана професия с висока обществена значимост, поставена под контрола и закрила на държавата.

БСП предлага не по-малко от 100 часа годишно за следдипломна квалификация на учителите и стимули за висока квалификация. Ще отстояваме заплащане на учителския труд над средната работна заплата и стимулиране на добрите резултати, заяви Симеонова. По думите й в последните десетилетия държава и общество рушат авторитета на учителя.

НА УЧИЛИЩЕ В БЪЛГАРИЯ: Защо четирима американски младежи заживяха у нас?

„Свидетели сме на дръзко, невъзпитано и агресивно поведение на част от учениците към учителите, каза тя и допълни, че това е така, защото училището отразява това, което се случва в държавата - липса на ценности, бездушие, арогантност, корупция”, заяви Симеонова. По думите й макар образованието да е изведено като приоритет от сегашното правителство, за сектора се отделят 3.6%  от БВП при средно за ЕС 5.3%.

Въпреки, че вече са направени първите стъпки за повишаване на учителските заплати, те са с едни от най-ниските доходи в Европа, каза Симеонова. По думите й педагогиката като специалност продължава да бъде с най-нисък приемен бал в университетите и това има своите последствия. Ограничени са възможностите за творческия подход на учителя и поради претовареното учебно съдържание, смята тя. Тя посочи, че в последните години се е утвърдила образователна система, в която не ученикът, не учителят, а документацията е най-важната. Симеонова отбеляза проблема със застаряването на учителите и феминизацията на професията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.