Президентът присъства на тържественото събрание във Военната академия "Георги Стойков Раковски" за празникa на Сухопътните войски

Готов съм да приема лидера на партия ГЕРБ г-н Борисов и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж, подчерта Радев.

Държавният глава отговори на критиките на управляващите, че не се е съгласил на среща с техни представители, на която да бъдат обсъдени законови промени, превърнали се в спорни за обществото, но същевременно е приел за среща лидера на БСП Корнелия Нинова, на която тя му е представила „Визия за България“.

„Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне. Той е накрая на този процес“, категоричен бе държавният глава.

Депутат от НФСБ: Не съм казвал, че децата с увреждания трябва да са в домове

Президентът коментира и изказването на депутата Петър Петров за децата с увреждания. Радев заяви, че правителството и коалицията трябва да реагират, защото тези думи били недопустими от управляващи.

„Проблем има и той е дълбок, а решение трябва да се търси от парламента. Президентът не може да иска оставка на когото и да е. Но в тази ситуация аз винаги ще бъда на страната на гражданите. Те виждат, че бе са приоритет за сегашното управление и то губи тяхното доверие. Също така българите ясно осъзнават, че всичко действия и извинения на властта имат една цел оттук нататък - да не загубят властта, с която са се сраснали. Междудругото, всяка власт независимо дали сегашната или следващата трябва да разбере, че няма да може са управлява по сегашния начин. Българите все по-организирано и решително ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, но к с държавите около нас”.

„Всяка власт, независимо дали сегашната или следващата, трябва да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин. Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас“, аргументира се президентът.

В този смисъл държавният глава определи протестите, които от няколко дни се провеждат в различни градове на страната, като „закономерни и основателни“.

ПАКТЪТ ЗА МИГРАЦИЯ НА ООН: Кабинетът без окончателна позиция дали да подпише документа

Румен Радев коментира и глобалния пакт за миграция на ООН, заради който се получи разнобой сред управляващите. „Те се опираха с Истанбулската конвенция. Явно в момента се лутат как точно да определят своята позиция. Разбирам, че им е трудно, защото досега, открито и навън, те не са изразявали някаква твърда българска позиция. Проблемът наистина и глобален и като такъв, пакт трябва да има, но предлаганите текстове не работят в наш интерес. Вътре има клаузи, колкото и той да не е обвързващ, които поставят на риск и социални системи, и вътрешен мир“, допълни държавният глава Румен Радев.

"Светът е динамичен, противоречив, а това означава, че България има нужда от модерна и боеспособна армия, съвместима със своите съюзници". Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на тържественото събрание във Военната академия "Георги Стойков Раковски" по повод празникa на Сухопътните войски, съобщава БТА. 

"Много се надявам, че най-сетне проектът за превъоръжаването на Сухопътните войски ще се реализира и ще даде това ново технологично ниво, което ще постави нашите офицери, сержанти и войници в среда, каквато заслужават и където могат да разгърнат своя потенциал", коментира Радев.

Той отбеляза, че това не решава всички проблеми и посочи, че те са сериозни и с особена сила в Сухопътни войски, защото там недокомплектът е най-голям, условията са изключително тежки, има нужда от много по-голямо внимание към бойната техника, индивидуалното оборудване, към социалния статус, към условията за професионално развитие и кариерно израстване.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.