През уикенда хиляди протестираха срещу предложението

Ръководството на китайския специален административен район Хонконг внесе днес спорен законопроект, който позволява хора, заподозрени в престъпление, да бъдат екстрадирани в континенталната част на Китай, предаде БГНЕС.

Законодателното предложение беше внесено въпреки нарастващата съпротива срещу него. Мнозина се страхуват, че промяната може още повече да подкопае правните защити на Хонконг.
През уикенда хиляди хора излязоха на протест срещу законопроекта, който буди тревога сред политически лидери, водещи представители на бизнеса и правозащитни организации.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам обаче каза, че регионалното правителство няма да прави по-нататъшни поправки преди внасянето на законодателното предложение в хонконгския парламент.

Малки групи демонстранти, подкрепящи правителствения законопроект, за кратко влязоха в конфронтация с противници на мярката пред регионалния парламент, но по-късно се разотидоха, без да се стигне до инциденти.

Очаква се законопроектът да бъде приет по-късно през годината. Той предвижда хонконгските власти да могат да екстрадират издирвани за престъпления хора в континентален Китай, китайския специален административен район Макао и Тайван, а също в други държави, за които не се отнасят съществуващите споразумения за екстрадиция на Хонконг. Като предпазна мярка се предвижда подобни заповеди за екстрадиция да могат да бъдат оспорвани и обжалвани в хонконгските съдилища.

Правителствени служители казват, че хора, застрашени от смъртно наказание, изтезание или политическо обвинение, не биха могли да бъдат екстрадирани. Властите също така изключиха девет търговски престъпления от новите разпоредби след натиск от бизнес организации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.