„Да вляза в обувките на друг артист само за една седмица, често ми коства денонощен труд“

Облечена в бяла риза, Мария Илиева позира за последни кадри от априлската фотосесия на списание DIVA! По нищо в поведението й не личи, че през последните 6 часа е била на крак пред обектива. Дори напротив – сякаш от нея струи една несекваща енергия, която се предава на всички наоколо.

Докато се обсъжда идеята за последния снимачен сет, Мария решава да поднесе още един подарък изненада – изпълнение на живо. Избира песен на Марая Кери – една от звездите, които имитира в „Като две капки вода“. Мощният й глас изпълва студиото, а на всички им се приисква това шоу да няма край.

Мария, жънеш големи успехи в „Като две капки вода“. Беше ли готова за това предизвикателство?

Благодаря! Впуснах се смело и с огромно любопитство, но си признавам, че не очаквах да е толкова трудно! Да вляза в обувките на друг артист само за една седмица, често ми коства денонощен труд. Близо 20 години създавам и надграждам собствения си стил, заради който хората ме познават и обичат, и предизвикателството да превъзмогна себе си е голямо. Но аз съм перфекционист и не се задоволявам с посредствени изяви, възпитана съм да правя най-доброто, на което съм способна.

ТИТА: Всяко нещо в живота ни се случва, за да се справим и да вървим напред

Как те „навиха“ да участваш? С какво предизвикаха интереса ти?

Фен съм на шоуто и винаги ми е било интересно да наблюдавам превъплъщенията на колегите ми от предишните сезони. Възхищавам се на работата на гримьорите, стилистите, педагозите и винаги ми е било любопитно как бих се справила аз. Е, сега се наслаждавам на тази възможност отблизо.

Като изявен творец в музиката харесва ли ти да бъдеш имитатор? Трудно ли е?

Трудно е, да, но е и много интересно. Откривам, че мога да правя неща, които дори и не съм помисляла да пробвам преди, и това ми харесва. Артистите, които досега имитирах, са сред най-големите вокални майстори в стиловете си, с коренно различно от моето звукоизвличане и постановка. Като прибавим и това, че трябва да се мисли и за жестове, мимики, хореография... Не е никак лесно!

Милко Калайджиев: Образът на Папи Ханс беше най-трудният досега в „Като две капки вода”

Как потискаш егото си в този формат, с какво го храниш, докато си в „роля“?

Приемам всяка задача много сериозно. Дори и забавните образи трябва да бъдат изградени с уважение към оригиналния изпълнител, защото границата с пародията е много фина. Това е моят подход. По време на предаване артистът Мария Илиева е на сцената дотолкова, доколкото изпълнява успешно и професионално задачата си. Оттам нататък моят личен образ се изключва и влизам в роля.

Засега ти се падат много чужди изпълнители за имитация. Няма как да не направя сравнението с това какво е да си музикант днес и в България? Трудно ли е?

Не е по-трудно, отколкото вчера и извън България. Опитвам се да приемам времето и мястото по-скоро като граници на ума. Ако липсват талант, работливост и чиста енергия, успехът е краткотраен навсякъде и по всяко време.

Васил Василев-Зуека: За превъплъщенията в „Като две капки вода“

Ти самата си имала шанс да работиш в Америка. Какво е за теб България и защо се върна тук? Защо не остана в САЩ, за да сбъднеш американската мечта?

България си е моето място, тук съм у дома си. Америка е толкова различна в мащабите и светоусещането си. Американската мечта е нагласа на ума, която невинаги е здравословна за пълноценен и щастлив живот.

Повече за предстоящото турне на Мария, за радостта от майчинството, за страховете от миналото и мечтите за бъдещето, може да прочетете в новия брой на списание DIVA!

Не пропускайте „Като две капки вода“ в понеделник вечер от 20.00 ч. по NOVA.

Следете Facebook страницата на предаването , официалния Instagram  и сайта на шоуто за актуални новини. За повече видео материали следете канала на „Като две капки вода” във Vbox7.com, а целите епизоди на предаването може да гледате в NOVA PLAY