Очаква се тези тенденции да се променят следващата година

Политическата несигурност и нестабилните цени на петрола спъват икономическия растеж в Близкия Изток тази година. Това се посочва в доклад на МВФ, цитиран от „Сабах” и БГНЕС. Според икономистите обаче тенденциите трябва да се променят следващата година.

Регионалните перспективи на МВФ отчитат ръста да нарасне само с 0,5% през 2019 г., спрямо 1,6% през 2018 г. Очаква се увеличената активност в секторите на нефта и газа да доведе до ръст до 2,7% през 2020 г., въпреки че това число също намалява в сравнение с предишните прогнози.

Кристалина Георгиева: Търговските конфликти сриват световната икономика

Докладът, който разглежда икономиките на 23 държави, обхващащи Северна Африка, източното Средиземноморие, Персийския залив, но също и Джибути, Сомалия, Афганистан и Пакистан, посочва, че спадът е свързан отчасти с резултатите на страните-износители на нефт, чиито икономики се очаква да се свият с 1,3% през тази година. Най-тежко е положението в Иран и Либия. МВФ очаква 9,5% забавяне на икономическия растеж на Иран през 2019 г., предимно заради американските санкции срещу страната, а в Либия спад от 19,1% заради продължаващия конфликт.

Избраха Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ

През последните месеци се наблюдава и поредица от тайнствени атаки срещу петролни танкери, за които САЩ хвърлят вината върху Иран, нещо, което Техеран отрича. Ислямската република смята, че нейният износ на петрол е силно ограничен. Тя свали американски военен наблюдателен дрон и засили контрола върху петролните танкери.

Като цяло МВФ казва, че цените на петрола се колебаят 55 до 75 долара за барел от началото на годината. Цената за петрола Брент беше около 62 долара за барел. За страни, внасящи петрол като Египет, Йордания, Ливан и други в региона, спадът на растежа беше по-малко стръмен, като спадна от 4,3% през 2018 г. до очакваните 3,6% тази година. Мавритания спря тенденцията, като отбеляза ръст от 3,6% на 6,6%.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.