„Русия е неотменима част от европейската архитектура за сигурност“, заяви външният министър Никос Дендиас

Атина има желание да засили двустранните връзки с Москва, заяви външният министър на Гърция Никос Дендиас, като същевременно изрази подкрепата на Гърция за инициативи, насочени към подобряване на обтегнатите връзки между Европейския съюз и Русия, съобщи БГНЕС.

Мигрантите в камиона в Гърция са платили по 2500 евро

Изказвайки се преди официалното посещение в Москва в сряда, където ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров, Дендиас подчерта „историческите връзки на приятелството и сътрудничеството“ между двете страни и обяви статута на Русия като глобална сила със значително влияние в Югоизточна Европа и Близкия изток.

„Русия е неотменима част от европейската архитектура за сигурност“, каза той.

Дендиас заяви, че въпреки напрежението между Русия и Запада през последните години, Гърция „непрекъснато преследва по-нататъшното задълбочаване на добрите отношения и сътрудничеството с руската страна въз основа на взаимно уважение“.

Гръцката полиция намери 41 мигранти в хладилен камион

Попитан за руската забрана на продуктите от ЕС и европейските икономически санкции, гръцкият министър заяви, че Гърция като член на ЕС подкрепя мнението, че блокът „трябва да поддържа добри, функционални отношения и отворени канали на комуникация с Русия“.

Той обаче добави, че като член на ЕС Гърция - която беше засегната от руското ембарго върху сектора на плодовете и зеленчуците в ЕС, наложено през 2014 г. - е длъжна да приложи санкциите срещу Русия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.