Тя беше одобрена от новоизбараната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен

Бивша евродепутатка от ЕНП беше одобрена за комисар по транспорта от новоизбараната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен.

След седмици на политически спорове, които доведоха и до падане на правителството в Букурещ, Румъния замени отхвърления на първо четене румънски кандидат, предложен от правителството на социалистите, с две нови имена - мъж и жена, които са евродепутати от ЕНП.

В опит да опази полов паритет в състава на новата Комисия, Фон дер Лайен предпочете жената - Адина Валеан.

НОВ УДАР ВЪРХУ ЕК: Разследват за корупция бъдещия правосъден еврокомисар

Новите кандидати на Франция, Унгария и Румъния трябва да минат проверка в Европарламента, който след това трябва да одобри и целия състав на ЕК на Фон дер Лайен. Остава под въпрос дали това ще може да се случи преди края на годината.

Брюксел очаква и име за комисар от Великобритания, която след като получи удължаване на срока за Brexit, е ангажирана правно да номинира свой представител в ЕК.

Румънската кандидатура обаче застрашава равновесието на политическите сили и наклони везната в полза на ЕНП.

Лидерката на социалистите в Европейския парламент заплаши, че социалистите може да не подкрепят новата румънска кандидатка, защото е от ЕНП, а без тях Урсула фон дер Лайен няма мнозинство. Възражения изказа и заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, също социалист.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.