Човешката дейност може да е отговорна за около половината от това повишение на температурите, смятат учени

Южният полюс се е затоплил над три пъти повече от останалата част от света през предишните три десетилетия, твърдят новозеландски учени, предаде БТА.

Температурата на Южния полюс се е повишила приблизително с 1,8 градуса по Целзий през последните 30 години, което е повече от три пъти над средното за света. До заключението е стигнал екип от университета на Виктория в Нова Зеландия. 

Резултатите оборват разпространеното сред специалистите схващане, че Южният полюс е защитен от затоплянето. Данните показват, че повишаването на средната температура е свързано с естествените климатични промени в тропиците, каза ръководителят на изследването Кайл Клем.

Изглежда, че по-високите температури на морската повърхност в тропиците са засилили циклоните в Южния Атлантически океан и това е улеснило топлия и влажен въздух да се движи към вътрешността на Антарктида.

„Това показва колко тясно свързан е климатът на Антарктида с непостоянния климат в тропиците", обясни Клем.

Хората също имат роля, но е трудно да се определи до каква степен затоплянето може да се дължи на увеличените емисии от парникови газове. Хората допринасят за повишението на температурите с около 1 градус през трите десетилетия според климатичните модели.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.