Актрисата и национален посланик на УНИЦЕФ апелира за подкрепа на благотворителните инициативи, които помагат и връщат усмивките на деца в неравностойно положение

Елена Петрова споделя пред репортер на „На кафе“ мотивите си да се включи всеотдайно в каузата на УНИЦЕФ за едно по-добро бъдеще на децата на България. Разкрива кой е човекът, от когото се вдъхновява и други интересни детайли свързани с благотворителната инициатива - големия концерт „Големите малки“ на УНИЦЕФ и NOVA.

„Обръщам се към почитателите на изкуството, които имат нужда от театър, кино, добра книга, хубава музика, да посягат към тях, да влизат в залите, да гледат филми, да си купуват книги, да подкрепят българската музика, защото в този момент, за да продължаваме да имаме мотивация и да намираме смисъл да вършим нашата работа, имаме нужда от това. Тази работа не е за нас. Тя ни изгражда и ни прави по-достойни хора, защото обичаме да правим това. Апелирам, тъй като атмосферата е спокойна, сякаш влизаш в храм. Всеки може да преживее нещо различно, емоционално, да се усмихне, да заплаче, да си зададе въпроси, да си отговори на житейски неща. И като цяло да сподели изкуство с нас“, с това обръщение Елена кани зрителите в театъра, който има нужда от публиката си.

Над 7 600 нови дарители застанаха до УНИЦЕФ и NOVA в подкрепа на децата в България

Национален посланик на УНИЦЕФ

„Инициативата е част от живота ми. Имам честта и привилегията да бъда национален посланик на УНИЦЕФ  и тя е свързана с огромна отговорност. Голяма част от живота ми е заета с работа по различни кампании на УНИЦЕФ и честно казано това ме кара да се чувствам по-пълноценен и завършен човек. Надявам се и по-добър човек“, разкрива личната си мотивация да се включи в каузата и да работи като посланик в подкрепа децата в неравностойно положение.

Истории, които докосват сърцата

„Двете истории, които представихме на благотворителния концерт на УНИЦЕФ и NOVA телевизия, всъщност показаха една моментна картина на огромните проблеми и дефицити, които има в образователната система, в подкрепящата грижа, в семейно консултативните центрове, където има още много работа. Това е защото има твърде много деца, които са разделени от семействата си. Този проблем продължава да съществува, особено в отдалечените региони, заради ранни бракове, болест или поради бедност. Това е действителната сериозна картина на обществото ни. Вярвам, че за семействата, в които има такива проблеми и са принудени да се лишат от децата си, и да ги изоставят за отглеждане в приемни семейства или в защитени жилища, това е трагедия. Това означава, че ние като общество не сме си свършили работата и имаме да извървим дълъг път. Не можем, а трябва да се погрижим за доброто детство на децата ни, за усмивките им, след което те да се превърнат в пълноценни личности в обществото ни. Такива каузи, свързани с психичното здраве, с приобщаващото образование, с насилието на деца, си поставяме за цел тази и следващата години. Затова и направихме този мащабен благотворителен концерт, за да направим едно фондо набиране, тъй като имаме нужда от подадена ръка. Това са нашите деца и те имат право на щастие“, коментира актрисата.

„Големите малки“ – УНИЦЕФ и NOVA в подкрепа на децата

Хората, които я вдъхновяват

„Започвам от родителите, които са най-важните. Семейството е мястото, където се чувстваш обичан, най-сигурен и защитен. Родителите са всичко в живота. Те ти дават следващите стъпки да вървиш уверено напред и да пораснеш като щастливо дете, да се превърнеш в щастлив човек и родител. В моят живот първо е семейството, след това учителите. Всеки един човек, който съм срещнала по пътя си, независимо дали ме и вдъхновявал, моделирал професионално или лично, всеки един човек който ме е препънал, или извършил предателство, или ме е обидил по някакъв начин, е бил част от учителите ми в живота и по пътя. Все още се чувствам като момиче, което има още какво да учи“, споделя за примерите, вдъхновенията и хората, които са я изградили в личност.

Всеки може да стане БЛАГОДЕТЕЛ и да подкрепи мисията на УНИЦЕФ за децата на България на dari.unicef.bg или с месечни дарения от 5 лева, като изпрати SMS с цифра 5 на 1021.

За Нова Броудкастинг Груп

Нова Броудкастинг Груп e една от най-големите мултиплатформени медийни и технологични компании в България, част от водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа Юнайтед Груп. Развива се изключително динамично и предлага на клиентите и партньорите си голямо разнообразие от телевизионни канали, радио станции, уебсайтове, дигитални платформи и печатни медии. Като социално отговорна компания, Нова Броудкастинг Груп винаги е заставала зад значими каузи и инициативи в различни сфери на обществения и културен живот на България.

За УНИЦЕФ

Вече 75 години УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират пълния си потенциал. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден – в над 190 държави и територии – за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.