Повече за смелите разследвания, които шокират, но и водят до промяна, гледайте в интервюто на Лора Крумова

Тя разказва редица впечатляващи истории и разследвания, сред които за това как пенсионерка прехвърли спестяванията си на измамници, за търговията и рекета с гробни места, за даренията от болна жена на апартаменти. Всяко от тези разследвания оставя ужасен вкус за несправедливост и ненамеса на институциите. Тоест за неработеща държава. Вероника получи няколко награди през изминалите дни. Една от тях е отличието „Червена линия“ от антикорупционния фон за борба с корупцията. „На фокус“ е един от най-дългогодишните кадри на NOVA Вероника Димитрова.

„Дойдох в NOVA на 22-годишна възраст. След няколко дни ще стана на 40. Бях дете, когато дойдох, а ти ми беше първата водеща заедно с Коритаров“, обърна се Вероника Димитрова към Лора Крумова.

„Тези неща се случват от години, полицията знае статистиката, но не това е нейната работа. Много преписки са прекратени от прокуратурата. Което какво ни говори?“, задава реторичен въпрос журналистът на NOVA. И споделя, че има много силно развито усещане за справедливост. То я води в живота. „Няма как да не се разклати човек, когато вижда наглост, безнаказаност. Ние стигаме докъдето можем, но оттам нататък ръцете ни са вързани. Оттам на ход са институциите,“ категорична е Вероника Димитрова.

Журналистът на NOVA споделя, че е взела в работата си много от първия екип, с който е работила – от Коритаров, Милен Цветков и Лора Крумова. „От теб съм взела това, че трябва да вървиш през живота с лекота. Ти имаш силно развито чувство за хумор. От Коритаров съм се научила да слушам внимателно събеседниците си. Да, може да имам опорни точки, но да умееш да слушаш е много важно. Защото, както казваше той – Дяволът е в детайлите. От Милен съм научила, че за да се гледа една тема, трябва масовата аудитория да се интересува от нея. Той често казваше: „Отиди на автобусната спирка и питай хората дали се интересуват от тази тема. Ако се интересуват, я правим. Ако не, не я правим“, спомня си тя.

За разследването за гробищните паркове, заради което е отличена с „Червена линия“

„За първи път се изплаших, а не ми се случва често. Бяхме в дъното на гробището, сами с оператора, до един фургон. Всичко беше в кал, нямаше филц, за да може въпросна строителна фирма да предлага този продукт на близките на починалите. Бяхме сами сред десетина гробари, които си правеха заря, хвърляха пиратки. Беше много странно – сякаш е Нова година. Операторът беше много притеснен, но аз бях сигурна, че няма да ни направят нищо. Влязохме на риск, но този гробар беше много агресивен. Аз съм виждала много агресия, но този беше прекалено агресивен. Операторът дори извади батериите на камерата. Никой не знаеше, че съм там и бяхме абсолютно незащитени. Молехме се да имаме късмет. Мисля си, че Столична община също трябва да направят проверка. Прокуратурата се самосезира, но това не е само един гробар Борислав Методиев. Зад цялото това нещо стои мафия. Аз знам конкретните имена, но не мога да ги кажа публично. Защото документално няма такава връзка. Ние ставаме уязвими. Но това не е просто един гробар, който си прави нещо. Зад цялата история стои една машина за пари и това се случва от години. Тръгна разследване извън нашето и тази седмица трябва да отида да дам показания. Но всички тези хора, които стоят зад това нещо, не са случайни. Това са хора на много високо ниво, за които дори не съм подозирала“, разказва журналистът на NOVA и допълва, че организацията на такова разследване е много трудна. „Първо проверявам източниците, тези хора, които искат да говорят, а след това проверявам всичко останало. Темите са трудни, хората говорят трудно. Отнема часове, докато ги убедиш…“

Вероника Димитрова споделя, че е това, което я е калило в професионален план са разнообразните ситуации, в които е попадала. „Такива, в които направо ще ти спре сърцето от адреналин, от стрес, от бързане.“

Следващите разследвания на Вероника Димитрова очаквайте в сутрешния блок „Здравей, България“ в рубриката й „По следите“.