Варненският тубдиспансер е във финансов колапс и дългове от близо 700 000 лв.

Медици във Варна 14 месеца са без заплати, а болните се увеличават. Само двама лекари и една сестра се грижат за десетки болни във варненския тубдиспансер. Налага се през нощта пациентите да бъдат оставяни сами. 

Охранители от Добрич четири месеца без заплати 200 шивачки стоят без заплати половин година

Звеното, в което се лекуват болните от цяла Североизточна България, е във финансов колапс и с дългове от близо 700 000 лева. Заплахата тези болни да се окажат на улицата, заразявайки други хора, е съвсем реална. Медиците разказват, че живеят със заеми и елементарни лишения. Разчитат на близките си.

Отчаянието и мизерията са първото, с което пациентите се сблъскват, идвайки да се лекуват от туберкулоза. Сякаш „жълтата гостенка“, доскоро смятана за белег на нищета, е заразила не само хората, а и системата, грижеща се за тях.

Единствената медицинска сестра е там от сутринта по свое желание, ще кара и нощна смяна. Посреща поредният болен. Там се лекуват туберкулозно болните от цяла Североизточна България. По 30 лева на ден плаща за тях министерството. Реалната издръжка обаче е около 80 лева.

От месеци общинският съвет във Варна е взел решение лечебното заведение да бъде преструктурирано към една от двете големи болници, за да се реши проблемът с недостига на финансиране. 

Репортер: Искра Урумова