Ще има ли вълна от държави, напускащи ЕС?

„Това, което се случва, в крайна сметка е за добро. Всяка система се развива чрез кризи. Това е поредната криза в Европейския съюз, която той трябва да преодолее по някакъв начин, иначе няма смисъл да съществува самият ЕС – и гръцката криза, и миграцията, и сега Великобритания. Истината е, че Великобритания непрекъснато поставяше условия, които забавяха един процес на по-голяма интеграция”, коментира в студиото на „Здравей, България” писателят Любен Дилов–син по повод резултата от референдума във Великобритания.

Brexit и настроенията в Лондон в британската преса Открива среща на върха в Брюксел с основна тема – Brexit Остава ли английският официален език в ЕС? Понижиха кредитния рейтинг на Великобритания Всеки може да се подпише за нов референдум във Великобритания Потребители се радват на евтината лира Накъде ще поеме Европа?

По думите му изпитанието пред България е следното – „ако наистина ЕС тръгне на две скорости, ние къде сме?”

„Ако утре Германия и Франция поставят въпроса за създаване на една мощна свръхдържава с обща данъчна, митническа политика и законодателство и кажат: „Решавайте къде сте!”, в България ще се завихрят големи процеси, не само по линията русофилства, русофобства и национализъм. Ето, няма и седмица, те ще представят на Вишеградската четворка своя план и ще ги питат какво мислят. Натискът е и върху другите държави”, добави Любен Дилов–син.

Според социолога Кънчо Стойчев кризите са много и това не е поредната, а това е последната криза. Причината – ако ЕС не преодолее тази криза, тя ще се окаже последната.

„Ако ЕС не се събуди, не добие ново лидерство, ново начало, в рамките на година-две ние ще се вдигнем напред в класацията. Много ще намалеят страните. Достатъчно е още една страна да напусне, за да се обърнат нещата. Не е необходимо нови три страни да напускат, но следващият случай вече ще е фатален", прогнозира Кънчо Стойчев.

Целия разговор гледайте във видеото.