Как се промениха през годините?

"Първата дама е първа дама 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Този живот е много тежък. Тя не може да си позволи да се появи по анцуг", заяви за "Здравей, България" Кристина Крънчева, специалист по протокол и етикет. 

Експертът посочи, че съпругата на президента трябва да бъде "много обрана в облеклото си, усмихната и предразполагаща". 

"Антонина Стоянова беше изключителна. Благодарение на нея разбрахме, че има президентска институция", коментира Крънчева. 

Новата първа дама: Коя е жената до Румен Радев? Първата съпруга на новия президент - красива и независима (СНИМКА)

Как се промениха първите дами на българските президенти през годините? Представяме Ви една любопитна ретроспекция.

Първата „първа дама” в демократичната историята на страната ни - това е Мария Желева - съпругата на д-р Желю Желев. За съжаление – и двамата вече са покойници. Историк по образование, с подчертаната си скромност, Мария Желева предпочита книгите пред светлината на прожекторите. Именно в университетската библиотека е първата й среща с мъжа, с когото ще прекара живота си. Семейството прекарва едни от най-щастливите си години в родната къща на Мария – в село Грозден. Именно там, Желю Желев написва своята книга „Фашизмът”, а съпругата му е негов пръв читател и верен съветник. 

После идва по-трудното. Ролята на президентша. Разказва, че е изгубила съня си, отслабнала е с 15 килограма... Мария Желева никога не е обичала да я наричат „първа дама”. Жълтата преса не й прощава – получава редица упреци, че не е достатъчно представителна за функцията, която изпълнява. Така и не може да прости острите стрели и жлъчта, излята по адрес на семейството си. 

Като майка – понася най-тежките удари на съдбата. Губи едно дете малко след раждането. А по времето, когато Желеви са първото семейство в държавата, дъщеря им Данка слага край на живота си. Другата им дъщеря - Станка, дарява Мария и Желю Желеви с две внучета. До смъртта си, Мария и Желю Желеви продължават да живеят скромно като даряват голяма част от доходите си за благотворителност. 

В ролята на първа дама далеч по-охотно влиза Антонина Стоянова. Съпругата на президента Петър Стоянов. Двамата се запознават, докато правят първите си стъпки като млади юристи в Пловдив. А когато Петър Стоянов прави първите си стъпки към Дондуков 2, съпругата му напуска дипломатическия си пост в Лондон, за да бъде до него. И го прави с размах. Отличава се с увлечението си към един конкретен аксесоар - шапките. И с елегантните си тоалети - дело на български дизайнери. Появява се и в българска носия. Антонина Стоянова владее три езика. И безупречен етикет. Участва в ръководената от Елена Костова фондация "Бъдеще за България", а после създава и своя фондация - "Ценности". Сравняват я с Хилъри Клинтън и Ева Перон. Работи активно, за да популяризира българската култура зад граница. С президента Стоянов имат син и дъщеря. 

Активността на Антонина Стоянова е предизвикателство за следващата първа дама - Зорка Първанова. На практика - тя е единствената първа дама в новата ни история с цели два мандата. Неотлъчно до съпруга си, но с дискретно присъствие. Любовта й с бъдещия държавен глава Георги Първанов, пламва в универститета - двамата са в един курс, следват история. През цялото време, докато е първа дама, Зорка Първанова продължава научната си работа в БАН. Казва, че един политик в семейството е достатъчен. За разлика от своята предшественичка, Първанова разчита на семплите костюми. Ако Антонина Стоянова посреща Хилари Клинтън, то Зорка Първанова кани у нас Лора Буш. Идея на госпожа Първанова са благотворителните балове за сираци, които се организират всяка година от президентската институция. По това време се създава и инициативата "Българската Коледа" - и двете - продължени и от президента Росен Плевнелиев. 

А с какво ще запомним неговата съпруга - Юлияна Плевнелиева създаде истински прецедент с отказа си да придружава държавния глава по време на всички официални събития през петте години от мандата му. Вместо това - Плевнелиева се появи на площада - по време на протестите през 2013-та.

Критиците й бяха скандализирани и от смелите й изказвания в социалните мрежи - като коментарът в Twitter отпреди пет години - че ни е нужен "Бойкомет".

България не беше свикнала с подобно поведение, то предизвика вълна от емоции - от остро осъждане до откровена симпатия. Вълна от съчувствие получи семейството през лятото на 2015-та, когато загуби първородния си син - Филип. 

И така - след петгодишно отсъствие - България отново ще има първа дама  - Десислава Генчева. Доскоро - съпруга и пи ар на Румен Радев, а от днес - и новата първа дама на България.   Десислава Генчева е от Бургас, завършила е английска гимназия, после – финанси и маркетинг. И за нея, и за Румен Радев, това е втори брак. Първият й съпруг е депутатът от БСП – Георги Свиленски, от когото има син. Така с двете деца на президента от предишния му брак – децата на двойката стават общо три. 

За нея знаем, че обича тежък рок. И че си позволи остри реплики в социалните мрежи след като ГЕРБ обяви Цецка Цачева за опонент на съпруга й в надпредавара за Дондуков 2. Впоследствие публикацията беше изтрита. 

Десислава Генчева и Румен Радев официално са семейство от няколко месеца насам. Връзката им беше съпътствана от съмнения за конфликт на интереси - от времето, когато двамата са работели заедно във Военновъздушните сили. След появата си в изборната нощ, новата първа дама получи нови критики – този път – за избора си на тоалет.