Каква е ролята на жената до президента?

До всеки успял мъж стои една жена. Тази фраза е особено валидна, когато говорим за президенти. Целият свят очаква встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като новия президент на САЩ и поради още една причина - новата първа дама, която е източноевропейка, бивш фотомодел, говори пет езика. У нас също очаквахме с нетърпение да разберем коя е ще е първата ни дама, след като пет години такава нямахме. Кои са тези жени и какво видяхме дотук от тях?

Мелания Тръмп и Десислава Генчева - две жени, които ще виждаме често през следващите пет години, защото съдбата им е определила нелека мисия – да са до първия мъж на републиката. И двете са родени на Балканите, и двете на 47 години. И до тук с приликите.

Мелания е родена в бившата югославска република Словения и буквално е пример за американската мечта. На 16 става модел, на 18 снима в Париж и Милано, а на 26 вече е в Ню Йорк. Там, по време на парти, среща милиардерът, с който през януари ще се настанят в Белия дом. Тя е третата му съпруга.

СНИМКИ НА НОВАТА ПЪРВА ДАМА НА САЩ ВИЖТЕ ТУК

Десислава Генчева е родена в Бургас. Завършила е английска гимназия, а след това финанси и маркетинг. Работила е като пиар на Румен Радев във ВВС. Тръгва си с него, когато той подава оставка и се отдава на кандидат-президентската му кампания. Официално му е съпруга от август тази година. И за двамата това е втори брак.

СНИМКИ НА НОВАТА ПЪРВА ДАМА НА БЪЛГАРИЯ ВИЖТЕ ТУК

Мелания също беше плътно до съпруга си в кампанията. През юли тази година словенката изнесе реч. Части от нея се оказаха копирани от реч на Мишел Обама. След този гаф настоящата първа дама бе посъветвана да си остане вкъщи. Очевидно издънката не попречи да спечели мъжа й, а той самият намери начин да се пошегува. Освен с този гаф, по-консервативните ще трябва да се примирят и с още нещо  - тя ще е първата първа дама, позирала гола за списание.

Как премина кампанията за Генчева? Появиха съмнения за конфликт на интереси от времето, когато двойката работеше заедно във военно въздушните сили. Беше критикувана за острите й коментари във Facebook по повод издигането на кандидатурата на Цецка Цачева. Впечатление направи и коментарът й след сълзите на Цачева по време на дебата с Радев: „Хормонален дисбаланс? Объркана съм!”. Още критики в социалните мрежи бъдещата ни първа дама получи и с първата си поява, след като Радев бе избран за президент – този път за избора й на пола с дължина над коляното.

И ако с всичко това Десислава Генчева си спечели критики, то със сигурност спечели симпатиите на феновете на хеви метъла. Доказва го с песента на кралете на метъла Manowar, с която тя поздрави приятелите си за победата на Радев.

Отвъд океана имаме една по-сдържана съпруга. Що се отнася за стила й - вече я определиха като втората Джаки Кенеди.

Мелания Тръмп и Десислава Генчева предстои да застанат до съпрузите си през януари, когато българският държавен глава и американският президент ще положат клетва за вярност към родината.