Темата коментира социолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов

Очакван ли бе развоят на балотажа и имаше ли изненади предвид ниската избирателна активност? Темата в ефира на "Твоят ден" коментираха социолозите Димитър Ганев от "Тренд" и Първан Симеонов от "Галъп".

Симеонов сподели, че пълната мобилизация на ГЕРБ и ДПС са давали шансове за Герджиков, но тези очаквания не са се оправдали. "Подкрепата сред електората на ДПС е 3 към 1, но активността им не бе голяма", отчете социологът. По думите му през 2016 г. Радев е бил изненада, а инерцията му е била причина за победата.

При 99,82% от протоколите: Радев печели балотажа с голяма преднина

"Балотажът беше протоколен мач, победата на Радев бе предизвестена", смята Симеонов. Според него "Продължаваме Промяната" са показали "изход от задънена улица в една много изморителна година". Той смята още, че Корнелия Нинова е "хлъзгав играч", защото играе за собственото си спасение и от нея може да се очаква всичко.

Димитър Ганев отбеляза, че на балотажа са гласували два пъти по-малко от избирателите ДПС. "Герджиков нямаше кой знае каква голяма възможност за мобилизиране на електорална периферия. Вероятно това се дължи на слаба кампания", предположи той. И допълни, че активността не е изненадваща предвид факта, че това са били четвърти избори за една година, а победителят е бил предизвестен предвид преимуществото на Радев на първи тур.

"Новият кабинет ще оцелее, докато някоя от четирите партии види по-голям интерес в предсрочни избори. Това обаче няма да е скоро", прогнозира Ганев.

Според двамата социолози нито БСП, нито "Има такъв народ" имат интерес от нови предсрочни избори.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК