Вирусът е стар и медицинските специалисти го познават добре

Световната здравна организация свиква спешна работна среща на експерти заради маймунската шарка, която се появява във все повече европейски страни.  За случаи на заразата последно вече докладваха и в Германия. По официални данни, заразените в Европа вече са над 100.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, познато за медицината много отдавна, но не и с толкова бързо разпространение, каквото се регистрира в момента. Експертите по заразни болести определят постоянната поява на нови случаи като нещо, което не са виждали до сега.

Първите симптоми на вируса са треска, главоболие и умора. Може да се стигне до мускулни болки и подуване на лимфни възли. Появяват се и типичните за шарката обриви по лицето и тялото.

Все още се проучва защо вирусът е започнал да се разпространява толкова бързо в различни държави. А как точно става това е ясно - най-честият начин е след близък контакт с болен, това включва - от сексуален контакт - до обикновено докосване на кожата на заразен. И не само - понякога е достатъчно дори докосване на дрехи и продължителен контакт лице в лице със заразения.