Протестът беше на шосе близо до временното седалище на нидерландския парламент

Стотици климатични активисти блокираха един от основните пътища в Хага, въпреки че имаше опити протестът им да бъде предотвратен, предаде БТА. Протестиращите, много от които развяваха цветни знамена със символа на природозащитната група "Бунт срещу унищожението", се събраха на шосе А12, близо до временното седалище на нидерландския парламент.

Протестиращи, които отказаха да се съобразят с нарежданията на полицията да напуснат пътното платно, бяха отведени един по един към чакащи автобуси. Часове след началото на протеста все още не беше ясен точният брой на задържаните. Полицията заяви в свое съобщение в "Туитър", че много от активистите са се разотишли доброволно.

Опитите за спирането на протеста предизвикаха безпокойство за правото на протест в Нидерландия.

По-рано тази седмица шестима активисти от "Бунта срещу унищожението" бяха задържани от властите по подозрения в подстрекателство към бунт, свързани с призиви за организирането на днешния протест. Арестите предизвикаха гнева на активистите, според които е нарушено правото им на мирен протест. Прокуратурата защити действията си и заяви, че заподозрените са отправяли призиви за участие в опасна блокада на пътя.

Активисти от "Бунта срещу унищожението" обещаха да продължат с протестите си, с които призовават да бъде сложен край на данъчните облекчения за компании, чиято дейност е свързана с изкопаемите горива.

За да изразят солидарността си, към протеста се присъединиха и членове на други организации.

"Много сме обезпокоени, че срещу правото на протест в Нидерландия се налагат все повече ограничения", каза представител на нидерландския клон на "Грийнпийс".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.