Решението за МРЗ трябваше да е формулирано "не по-малко то средната работна заплата", каза тя

Синдикатите не са доволни от сегашното решение за увеличаване на минималната работна заплата, защото така както е гласувано е записано „50% от средната работна заплата“, а трябваше да бъде „не по-малко от 50% от средната работна заплата“. Това щеше да даде възможност на синдикати, работодатели и правителство да договарят по-висока такава.

Това каза икономическият експерт към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„Време е за стачки, за да знаят следващите управляващи, че трябва да се съобразяват с българския работник, а не да чакат три месеца, за да гласуват закон от две изречения. За съжаление в момента няма от кого да искаме това, което трябва да получат българските служители“, заяви тя.

Григорова поясни, че се опитват да получат увеличение на заплатите по други начини, но стачката и към момента не е изключена.

Работодателите се притесняват, защото когато се увеличава минималната работна заплата има повод да се поиска увеличение на заплатите на служителите, независимо че те не са на минималните нива, посочи тя.

ОКОНЧАТЕЛНО: Одобриха увеличението на минималната работна заплата

Григорова поясни, че с работодатели има сключени колективни трудови договори, в които работните заплати са обвързани с коефициент към минималната работна заплата. „С увеличаването на минималната автоматично се увеличават и другите заплати“, допълни тя.

Близо 600 000 души в страната получават минимална работна заплата по трудов договор, каза Григорова. Тя поясни, че има и хора, които се самоосигуряват на МРЗ.

„Минималната работна заплата не може да бъде закотвена във формула, никъде не е така. Решението за МРЗ трябваше да зададе дъното и оттам – нататък да се прецени, заедно с работодателите и правителството какъв е размера, който е адекватен. Това е директивата на ЕС“, каза тя.

Григорова заяви, че текстът няма да остане в настоящия вариант и ще бъде преразгледан.

„Лошото е, че няма да има второ увеличение през тази година“, допълни тя.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.