От ГЕРБ поискаха в залата да дойде финансовият или социалният министър

Със 159 „за”, нито един глас „против” и 44 „въздържал се” депутатите приеха предложението за увеличение на минималната работна заплата. МРЗ вече ще се определя до 1 септември на годината и ще бъде в размер на 50% от средната работна заплата. Тя ще се изчислява за период от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на настоящата.

Процедурата влиза в сила от септември 2023-та и фактически увеличението ще е от 2024 г. 

След поредица отлагания по различни причини законопроектът на БСП за увеличение на МРЗ влезе за второ четене в пленарната зала.

От ГЕРБ поискаха в залата да дойде финансовият или социалният министър.

Силвия Георгиева: Около 35 000 служители в общините са на минимална работна заплата

По време на днешното заседание на парламента имаше и нови нападки по темата за проваления опит за съдебна реформа и създаването на механизъм за разследване на главния прокурор.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов запита: „Има ли зависимости на главния прокурор персонално и на прокуратурата от хората, които вчера липсваха от малката софийска коалицийка "Продължаваме Промяната". Защото това беше предателство”

Атанас Славов от ДБ отговори: „Абсолютно недопустимо! Моля да наложите санкция на г-н Костадинов. Цялата тази пушилка, която чухме, не може да прикрие, че за пореден път "Възраждане" изпълняват поръчка на ГЕРБ да се блокира съдебната реформа”.

С декларации от трибуната от ГЕРБ, ДБ и ДПС поискаха минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook