Видеозаписи, заснети от охранителните камери, вече са предоставени на полицията.

Неизвестни лица са проникнали в Културно-информационния център на България в центъра на Скопие. Няма видими следи на централната фасада на офиса. Директорът на културния център Антония Велева разказа в ефира на „Здравей, България”, че взломът е установен, когато тя и колегите ѝ отишли на работа.

„Видяхме да зее една голяма дупка в стена на конферентната ни зала. Извикахме полиция. Направиха оглед. Установихме, че липсва мониторът на компютъра, на който работя. Липсват и някои по-дребни вещи – ключ от външна врата, катинари, които са на външната врата”, заяви тя.

Видеозаписи, заснети от охранителните камери, вече са предоставени на полицията.

Милков: Тенденциозно е решението на РСМ да не приеме имената на българските сдружения

По информация на МВР по-късно вътрешният министър Иван Демерджиев проведе телефонен разговор с колегата си от Република Северна Македония Оливер Спасовски. Българският министър е настоял да се изясни посегателството над Културно-информационния център на Република България в Скопие, което беше извършено на 15 срещу 16 март през нощта.

Разговорът бе по инициатива на министър Демерджиев, който поиска и своевременно информиране при развитие на ситуацията.

„Този казус трябва да се изясни бързо“, заяви българският вътрешен министър. Оливер Спасовски уточни, че по техни данни става въпрос за чисто криминален инцидент, съобщиха от МВР.

Министър Демерджиев попита и за възникналото напрежение около честването на рождението на Гоце Делчев на 4 февруари. Той се поинтересува дали Скопие проверява има ли данни за насилие над български граждани. Оливер Спасовски увери, че подобна проверка е извършена и МВР ще получи официално писмо с информация по темата.