Инструкторът по свободно гмуркане издържа 60 метра под вода

Да се гмурнеш под вода на дълбочина 60 метра само с една глътка въздух. И да останеш там близо 3 минути без да дишаш. Това е поредното постижение на една на пръв поглед обикновена жена, но с необикновени възможности. Силвия Рашкова постави нови национални рекорди в свободното гмуркане и показа завидни способности.

Всеки човек може да се гмурне, но не всеки има възможностите на фрийдайвърите. 35-годишната Силвия Рашкова още миналата година постави четири национални рекорда със свободно гмуркане до 50 метрова дълбочина.

Намираме я в родния ѝ Бургас, край морето. Само преди дни българката покори нови успехи на международно състезание в Кипър. И стана единствената българка покорила тези дълбочини. „Нови три национални рекорда с максимална дълбочина от 60 метра, като това е дълбочина на един дъх. Тоест поемам си въздух на повърхността, гмурвам се, стигам до 60 метра и след това се връщам и не поемам въздух никъде по пътя”, разказва инструкторът по свободно гмуркане.

Рекорд: 32-сантиметрова мида предизвика сензация в Чили (ВИДЕО)

Силвия е с неопрен заради температурата на водата в дълбочина. Подготовката ѝ през последните месеци преминава в топлото Червено море, край бреговете на Египет. В трите състезателни дни в по-студените кипърски води, тя покорява все по-голяма и по-голяма дълбочина. Последният ден е най-труден, защото попада в хоризонтално течение, което топи енергията и кислородът ѝ.

„Колкото по-надълбоко отиваме, толкова повече кислород се изразходва за едно и също движение, затова не е толкова лесно да се говори в минути”, посочва Рашкова.

Силвия постига запомнящ се успех с контузия в рамото. „И всъщност не знаех дали рамото ще издържи това последно гмуркане, където ми трябваше най-много. Такава е спецификата в дисциплината. Но всичко завърши положително, всичко беше прекрасно. Последните метри бяха предизвикателни наистина - когато излизах на повърхността, защото ръцете ме боляха или отказваха. Но в крайна сметка постигнах всичко за това, за което бях отишла”, твърди Рашкова.

След състезанието Силвия, която е родена в Бургас бе специално отличена за постижението си от кмета на Бургас Димитър Николов. Разказва ни, че вече се замисля дали да не се включи в киното - дубльорските и каскадни роли във вода.

Общността на русалките: Жени преодоляват стреса с гмуркане (ВИДЕО)

Щастлива е, че получава десетки поздравления лично, по телефона, през социалните мрежи, като суперлативите за гмуркачката са различни и забавни.

„Жената-риба, жената-амфибия са ме наричали. Чакам да ми пораснат хриле, не са се появили все още за жалост, макар и така да изглежда. Аз съм основно преподавател всъщност, защото свободното гмуркане има много положителни ефекти върху нашето психическо здраве, освен чисто физически. Когато го практикуваме любителски е точно заради тази медитация, успокоение на тялото, откъсване от ежедневието. Има много положителни ефекти”, обяснява тя.

Рекордьорката обаче напомня на начинаещите гмуркачи, да не правят опити в гуркането сами. „Свободното гмуркане може да крие и опасности, защото фрийдайвърите трябва да могат да се вслушат в сигналите на тялото си, да усещат моментът, в който да изплуват преди критичният блекаут, защото пределът на силите е осезаем, макар да преоткриваме човешките възможности”, посочва Рашкова.

Репортер: Елена Танева