Резултатите показват изненадващ обрат

Рекорден брой хора са отишли до урните на втория тур на парламентарните избори във Франция. 67% от имащите право на глас са гласували. Това е най-висока избирателна активност от 1981 г. насам.

Същевременно има изненадващ обрат - Съюзът на левите партии „Нов народен фронт" се нарежда на първо място. Ако прогнозите се окажат верни, лявата коалиция ще има 174 депутати. На второ място е коалицията „Заедно” на президента Еманюел Макрон със 156 места в парламента. Едва на трето място се нарежда крайнодесният „Национален сбор” на Марин льо Пен. 

 

От десетилетия, винаги когато има вероятност крайната десница да се доближи до властта, независимо дали на президентски, или парламентарни избори, се създава така нареченият „Републикански фронт”. Тази бариера от лагера на Макрон и левицата отново даде резултат.

Първи резултати след изборите във Франция: Крайната десница губи втория тур

Нито от един от трите основни лагера обаче не разполага с достатъчно мнозинство, за да сформира правителство. Очаква се днес премиерът Габриел Атал да подаде оставка.

Статуята на Мариан на площад "Република", който е символ на разума, свободата и идеалите на Франция, грейна осветена от фойерверки на фона на празнуващи леви поддръжници. „Тази вечер „Националният сбор” е далеч от абсолютното мнозинство, което коментаторите прогнозираха преди седмица. Всъщност е точно обратното. Това е огромно облекчение за мнозинството от хората в нашата страна - тези, които съставляват „Нова Франция”, както и онези, които винаги са обичали страната с републиканска страст”, заяви Жан-Люк Меленшон.

„За съжаление, съюзът на безчестието и опасните изборни споразумения, сключени от Еманюел Макрон и Габриел Атал с крайнолевите формации, тази нощ лишават френския народ от политиката на възстановяване, за която той все пак се обяви с огромно мнозинство, като ни постави начело на европейските избори, а миналата неделя - и на първия тур с почти 34% от подадените гласове. Тази вечер изборните споразумения хвърлят Франция в обятията на крайната левица на Жан-Люк Меленшон”, заяви Жордан Бардела.

Изборните резултати оставят Франция в нестабилност и несигурност седмици преди началото на Олимпийските игри.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase