Лятото се оказа доста по-горещо от очакваното

Лятото се оказа доста по-горещо от очакваното, което логично накара все повече хора да се замислят за климатици. Обикновено основните причини, поради които мнозина се отказват от покупка на климатик за дома, не са парите, а няколко традиционни твърдения за тези уреди.

Всъщност, голяма част от тях са митове, а друга – мнения, които се разпространяват като факти, а всъщност са следствие на неправилно използване на климатиците. Както всички останали уреди и технологии, климатиците също се развиват с много бързи темпове.

Актуалните модели на пазара предлагат значителни подобрения и имат повече способности спрямо предложенията отпреди десетина години. Време е да се освободим от заблудата на митовете и да видим, че единственото, което постигат, е да ни пречат да подобрим качеството на живот в собствения си дом.

Снимка: LG Electronics

Най-разпространените митове за климатици

Несъмнено най-популярният е, че използването им ще доведе до настинка. Няма научни данни, че това е така. Рязката температурна разлика при влизане или излизане от климатизирано помещение може да доведе до здравословни проблеми, но за това не е „виновен“ климатикът, а неправилната му експлоатация.

Други казват, че климатичните системи спомагат за по-бързото развитие на микроби и вируси. Това е факт, но отново само при неправилно използване на уредите. Както всяко друго устройство, климатиците също се нуждаят от редовна поддръжка и когато тя се прилага според указанията на производителя, дори могат да помагат за почистване на въздуха и намаляване на вирусите, като филтритат и полени и други алергени. Поддръжката ще гарантира и дълготрайната ефективна работа на климатиците.

Снимка: LG Electronics

Има и митове, които просто водят до неправилно използване и повишени сметки. Например, че може да се постигне по-бързо охлаждане, когато се пусне най-ниската температура. Всъщност, климатикът не е като автомобил и не се ускорява според температурата. Той винаги ще охлажда с едно и също темпо. Въпрос на физика и време.

Не е правилно и редовното изключване на климатика. Мнозина смятат, че така ще спестят енергия. Това е вярно при дълго отсъствие от дома, но не и за нормалното ежедневие. За климатика ще е много по-трудно да охлади нагрявания цял ден от Слънцето апартамент, отколкото да поддържа температурата. Добра практика е просто да се задава по-висока температура, когато няма никой у дома. И също така да не се прави голяма разлика между външната и вътрешната температура.

Има и още един мит – климатиците са шумни и пречат на съня и почивката. Някои от най-старите модели – може би, но не и новите.

Снимка: LG Electronics

LG Artcool Gallery например има само 20 децибела ниво на шум, което е приблизително колкото шуменето на листа или тиктакането на часовник.

Стилни и технологични

Модерните климатици оборват и други стари сентенции. Например, че това са грозни и скучни устройства, които не загрозяват дома. Artcool Gallery и DualCool на LG са създадени именно, за да променят това.

Artcool Gallery има 27-инчов LCD екран, който може да показва различно съдържание – съобразено със сезона, статични снимки, анимирани изображения и т.н.

Снимка: LG Electronics

Може да се управлява не само чрез дистанционното, но и чрез мобилно приложение – още по-лесно за управление от разстояние и оптимизиране на температурата и разходите.

Снимка: LG Electronics

Artcool изпозлва Dual Inverter Compressor на LG. Той консумира с до 70% по-малко енергия в сравнение с конвенционалните климатици и има трипосочен въздушен поток. Има и специален режим за сън за още по-тиха работа.

Снимка: LG Electronics

Неговият „събрат“ Dualcool също е с елегантен дизайн, който се вписва в интериора и го допълва. Разполага с Dual Inverter Heat Pump Compressor за ефективна работа през цялата година и функция Soft Air. Тя подобрява комфорта, като „омекотява“ въздушния поток чрез промяна на посоката му. А системата Dual Vane ускорява охлаждането или затоплянето чрез изпращането на въздуха в няколко посоки. Има и сензор, чрез който може да изчислява разстоянието между климатика и хората в помещението и да променя въздушния поток или да премине на енергоспестяващ режим, когато няма никой.

Снимка: LG Electronics

Моделът е и с енергиен рейтинг А+++, като също може да се управлява през приложението ThinQ. То има и възможността да анализира консумацията на енергия и да помага на потребителя да я оптимизира според избраните от него цели.

Снимка: LG Electronics

Модерните климатици адресират и въпроса с поддръжката. Dualcool например е снабден и с функцията Auto Cleaning. Чрез нея автоматично изсушава вътрешността, премахва влагата и предотвратява образуването на мухъл. А Freeze Cleaning размразява топлообменника, измива бактериите, прахта и замърсяванията. Така голяма част от поддръжката всъщност е автоматизирана и притежателите им могат да се насладят на по-хладен (и топъл през зимата) и комфортен дом.